Dan planeta Zemlje

22. 04. 2015.
Dan planeta Zemlje
Brojna događanja na svim kontinentima 22. travnja usmjerena su prema obilježavanju Danu planeta Zemlje. Ovogodišnje geslo glasi "Naš je red da vodimo" s naglaskom na održi razvoj.

Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Zelenija budućnost ovisi samo o nama, odluke koje donosimo danas odrazit će se na naš život sutra, a nemojmo zaboraviti da su prirodna bogatstva naš najvrjedniji resurs koji smo obavezni čuvati i za buduće naraštaje.

  Mihael Zmajlović (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode)
 
Kako je i sam ministar Zmajlović naglasio, obilježavanjem Dana planeta Zemlje skreće se pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog globalnog onečišćenja te se želi zaštititi prirodne resurse.

Zadnji izvještaj o stanju planeta upozorava da se broj sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i riba širom svijeta  prepolovio tijekom posljednjih 40 godina. Broj jedinki kopnenih i morskih vrsta manji je za 39 posto, dok je slatkovodnih vrsta 76 posto manje. Bioraznolikost nestaje u svim dijelovima planeta, no najizraženija je  u tropskom dijelu – primjerice u Južnoj Americi smanjila se za 83 posto populacija divljih vrsta.

Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman
udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Portal Muzika.hr pripremio je niz pjesama glazbenika koji su u posljednjih nekoliko desetljeća bilježili opažanja o Majci Zemlji, brizi za okoliš i budućnosti koja nas čeka ako ne budemo razmišljali zeleno. Pjesme poslušajte OVDJE.

Izvor:
http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/04/obiljezava-se-dan-planeta-zemlje-nas-je-red-da-vodimo/
http://www.muzika.hr/clanak/50313/vijesti/na-dan-planeta-zemlje-poslusajte-pjesme-o-nasem-planetu.aspx