Ante Starčević

Ante Starčević - Otac domovine
Žitnik kod Gospića, 23. svibnja 1823. - Zagreb, 28. veljače 1896.



Ante Starčević je bio hrvatski političar, povjesničar i književnik, kojeg Hrvati, zbog jasne nacionalne ideje, zauzimanja za očuvanje hrvatske državnosti i samostalnosti, razvoja demokratskih prava i sloboda, nazivaju "Ocem domovine" (Skoko). 

Starčević je bio najgorljiviji zagovornik hrvatske neovisnosti, odlučno se suprotstavljao bilo kakvim upravnim i državnim vezama Hrvatske s Austrijom i Mađarskom. Vjerovao je u sposobnost hrvatskog naroda da sam sobom upravlja i da suverenitet polazi iz naroda, a ne vladarske veličine postavljene milošću i voljom Božjom.

Starčević je zastupao politiku pune nacionalne slobode i neovisnosti, bez iluzije o jedinstvu južnih Slavena. U drugoj polovici 19. stoljeća bio je najdosljedniji zagovornik demokratskih narodnih prava i političkih sloboda. Boreći se protiv ostatka feudalizma i demokratizaciju javnog života, bio je veliki kritičar uloge klera u hrvatskom javnom životu.

Sukus njegove političke ideje bio je sažet u geslu Bog i Hrvati, a bio je utemeljitelj i ideolog Hrvatske stranke prava.

Ante Starčević je umro u 73. godini života slavljen od naroda, a pokopan je po vlastitoj želji u Šestinama kod Zagreba. Njemu u čast imenovani su mnogobrojni trgovi i ulice u hrvatskim gradovima, a njegov lik se nalazi na novčanici od tisuću kuna.

Izvor:
Skoko, B.  Hrvatski velikani. Zagreb, 2011.