KIT (Kazalište iz torbe) - Otvaranje izmiksanog sadržaja

22. 05. 2017.
Program Miksano za male i mlade na ovogodišnjem Zagreb Book Festivalu otvorila je simpatična Željka Horvat-Vukelja svojom razigranom, intermedijalnom, literarno-scenskom igrom Kazalište iz torbe. Gospođa Horvat-Vukelja, autorica knjiga za djecu i udžbenika te urednica Modre laste, iz svoje je kazališne torbe „Ljubice Torbić“ izvukla četiri priče te ih „izvela“ pred šezdesetak djece, učenika drugih razreda Osnovne škole Matko Laginja i vrtićanaca Dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba.

Igra je bila zamišljena kao nastavni sat skrojen od ruha interaktivne monodrame i zbirke improviziranih priča. Takvu se idejnom planu suptilno i lijepo prispodobio prostor Ljetne pozornice, i nehotice ponudivši prirodni dekorum – zvuk zvona iz susjedne škole.
Strukturno je pripovjednu zbirku autorica otvorila izvukavši iz torbe neposlušnu, ali zato vrlo rasplesanu, gumenu olovku koja se kreće među pjevačima i glumcima u potrazi za partnerom u Plesu sa zvijezdama.

Slijedila je basno-bajkovita personifikacija šumske idile u kojoj su djeca sukreirala scensku magiju pomoću životinjskih „maski“/rekvizita. Zamišljenim je fikcionalnim prostorom prodefilirala cijela niska likova, od ježa koji se želi što više igrati, a što manje ići u školu, preko Lijana i gospođe Lisac, njegove mame, pa do gospođe Sović, učiteljice.

Treći je dio autorica posvetila rukama i „umijeću“ pljeskanja. Prvo je zainteresirala mlađahnu publiku začudnom usmenom varijantom slikopriča iz dječjih časopisa. Potom je vješto i metodično djecu povezala u veseli (pri)ručni orkestar, objašnjavajući im različite vrste i načine pljeskanja.

Za kraj je autorica nastavila s glazbenom edukacijom izvukavši iz „Ljubice Torbić“ usnu harmoniku te je s djecom, koja su davala ritam, odsvirala i pjesmicu. Usput je djecu propitala vrste glazbenih instrumenata, koji su u papirnatom obliku nekontrolirano ispadali iz torbe, te im, naravno, podijelila petice za prikazano znanje.

Iz svega se odražavalo veliko autoričino iskustvo u radu s djecom koja su dizala ruke, odgovarala, vikala, smijala se, glumila i bila uvučena u svijet mašte, dobivši na kraju i male poklone.