Majčin dan

 

The Battle Hymn of the Republic

Majčin je dan u Sjedinjenim Američkim Državama vezan uz američku pjesnikinju Juliju Ward Howe. Ona je himnom „The Battle Hymn of the Republic“ pozvala sve majke da ustanu i zaustave ubijanje svojih sinova u Američkom građanskom ratu. Odbijen je njezin prijedlog da se Majčin dan proglasi 4. srpnja, ali određen je novi datum – 2. lipnja. Majčin dan se u SAD-u obilježavao za vrijeme Julijinog života, no sve se ugasilo nakon njezine smrti. 

Karanfili – simbol Majčinog dana

Anna Reeves Jarvis je organizirala Majčin dan 1858. u Zapadnoj Virginiji. Nastojala je prikupiti novac za kupovinu lijekova za liječenje majki oboljelih od tuberkuloze. Održavala je tzv. Majčin radni klub jer je nastojala poboljšati sanitarne uvjete i smanjiti smrtnost djece, borila se protiv bolesti i pokušavala je spriječiti zagađenje mlijeka. Žene su unutar kluba brinule o ozlijeđenim vojnicima u Američkom građanskom ratu između 1861. i 1865. godine. 

Ovu plemenitu ideju nastavila je njezina kći. Anna Reeves Jarvis, koja se zvala isto kao i svoja majka, organizirala je Dan prijateljstva svih majki kako bi ujedinila majke država SAD-a. Organizirala je dan u čast svoje majke, a Dan prijateljstva je održan 1908. godine u crkvi u kojoj je njezina majka 20 godina držala nedjeljnu školu. Prva službena proslava Majčinog dana održana je 10. svibnja 1908, godine u Philadelphiji, na njoj se okupilo 407 vjernika, a svatko je na poklon dobio bijeli karanfil-omiljeni cvijet majke Anne Reeves Jarvis. Karanfili danas predstavljaju cvijet koji se daruje majkama. 



Majčin dan – službeni američki blagdan

Prva država koja je priznala Majčin dan kao službeni američki blagdan bila je Zapadna Virginia 1912. godine, a proslavila je taj dan u crkvi Grafton. Predsjednik SAD-a Woodrow Wilson je potpisao rezoluciju kojom Majčin dan proglašava službenim američkim blagdanom, a slavi se druge nedjelje u svibnju. Tako je ostalo sve do danas. 

Zanimljivosti o Majčinom danu

Anna Reeves Jarvis se borila protiv komercijalizacije Majčinog dana. Čak je 1930. bila uhićena zbog kršenja javnog reda i mira jer je pokušala spriječiti prodaju karanfila. Utemeljila je organizaciju za Majčin dan kojom je željela kontrolirati proslavu blagdana i organizirati bojkote kako bi spriječila komercijalizaciju. Bila je uporna i oštra jer je napala tadašnju prvu damu Eleanor Roosevelt koja je iskoristila Majčin dan kako bi donirala novac u humanitarne svrhe. Pokrenula je peticiju protiv štampanja poštanske marke na kojoj je bila njezina majka, vaza bijelih karanfila i riječi Majčin dan. Anna Reeves Jarvis je umrla 1948., ostala je sama, a troškove njezinog sprovoda platila je jedna cvjećarnica unatoč životnoj borbi protiv cvjećarske industrije. 

Za Anne Jarvis Majčin dan bio je dan kada biste proveli vrijeme s majkom i zahvalili joj za sve što je učinila za vas.
Katharine Antolini, autorica disertacije „Memorializing Motherhood: Anna Jarvis and the Defense of Her Mother’s Day.“



 

Komercijalizacija Majčinog dana

Prema podacima National Retail Federation, prosječni Amerikanac će na svoju majku potrošiti 900 kuna, a ukupni trošak procjenjuje se na 110 milijardi kuna. Američki National Restaurant Association napominje da je Majčin dan najpopularniji dan za večere u restoranu. Tvrtka koja se bavi proizvodnjom čestitki Hallmard Cards prodala je svoju prvu čestitku posvećenu majkama ranih 1920-ih godina, a njezini zaposlenici napominju kako se, nakon Božića i Valentinova, na Majčin dan proda najviše čestitki. 

Majčin dan se ma Bliskom istoku slavi 21. ožujka što se podudara s prvim danom proljeća. U Panami se ovaj blagdan slavi 8. prosinca kada Katolička crkva slavi blagdan Djevice Marije. U Tajlandu se majke slave 12. kolovoza, na rođendan kraljice Sirikit koja je vladala od 1956. godine i koja se smatra majkom svih Tajlanđana.



Izvori

http://zooportal.hr/2012/05/11/majcin-dan-zanimljivosti/
http://znanost.geek.hr/clanak/100-majcin-dan-mracna-povijest/