"Više se sviđam sam sebi dok pišem dječje knjige"

Švedski autor Ulf Stark slušao je ulomak iz knjige "Luđaci i bezveznjaci" te se nasmijao. Zaključio je kako njegov tekst bolje zvuči na nekom drugom jeziku. Ujedno je i zahvalio prevoditeljima koji prevode knjigu jer ih šalju dalje u svijet. 
 
Ulf Stark sudjelovao je u sklopu književne manifestacije Zagreb Book Festival koja se održavala od 18. do 24. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Otkrio je hrvatskim čitateljima zašto piše te što misli o čitanju i pisanju.
 
Knjige su jedini način da prenesete misli, uđete u osjećaje i prenesete empatiju. Čitajući knjige možete razumjeti druge osobe, ali i samoga sebe, rekao je Stark. Dodao je da se sam sebi više sviđa otkako piše dječje knjige.


Ulf Stark se osim pisanja bavi i ilustriranjem, no smatra da zna pisati, ali ne i ilustrirati. Za to se brinu mnogi švedski ilustratori koji su izvrsni i s kojima je dosad surađivao.

Usporedio je pisanje knjiga s pisanjem scenarija za film ili televiziju. Dok mu se to čini tehnički posao, pisanje za knjigu je kreativnije jer treba osmisliti likove, radnju i uživjeti se.

Kada govori o likovima, Stark otkriva da se radi o stvarnim osobama koje je izmislio. Radnja knjiga smještena je u moje djetinjstvo, a zanimalo me je kako će likovi promijeniti djetinjstvo ako ih ubacim.
 
Tko su luđaci, a bezveznjaci?

Luđaci su oni koji su u stanju nešto dobro napraviti i zabaviti se, a bezveznjaci žive uobičajeno.


Savjeti mladim piscima

Čitajte naglas ono što ste napisali kako biste dobili osjećaj za ritam. Možete čitati supruzi, djetetu, psu. Ja često čitam psu, ali mu dajem pseći slatkić da bude sretan dok mu čitam. U početku nemojte pisati duge stvari, pišite novele.

O autoru

Ulf Gottfrid Stark (1944.) švedski je pisac i scenarist (adaptirao je nekoliko svojih knjiga za film i napisao scenarij za neke filmove. Godine 1964. kao dvadesetpetogodišnjak napisao je prvu knjigu pjesama. Nakon toga, u razmaku od 1966. do 2008. godine, uslijedilo je tridesetak naslova, uglavnom knjiga za djecu i omladinu, među kojima i njegova prva knjiga za djecu. Knjige Ulfa Starka prevedene su na preko dvadeset jezika. Godine 1989. izabran je za člana Švedske akademije za dječju književnost. Za svoj književni rad osvojio je dvanest nagrada, a napisao je 95 knjiga.

Stark je rado odgovarao na pitanja mladih posjetitelja, a kada je riječ o zaradi, Stark duhovito odgovara:
Postoje oni koji svojim radom zarađuju mnogo, postoje oni koje ne zarađuju, ja zarađujem onako taman.

Knjigu "Luđaci i bezveznjaci" u prijevodu Željke Černok, a u izdanju Naklade Ljevak možete naručiti putem web shopa Knjižare Ljevak. http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-19113-ludaci-i-bezveznjaci


Fotogalerija: Goran Radosavljević