Ali i najodvažniji među nama...

"... strepi od straha pred samim sobom." - Slika Doriana Greya

Danas obilježavamo 160. obljetnicu rođenja Oscara Wildea, velikog irskog pisca čije je oštroumno stvaralaštvo često bilo zasjenjeno događajima iz privatnog života.


"Ljudi danas znaju cijenu svemu, a vrijednost ničemu."


Oscar Wilde danas se ponajviše pamti po svojim duhovitim, ponekad sarkastičnim i ciničnim, dosjetkama kojima je slikovito dočarao svijet svoga doba, a koje su možda u suvremeno doba istinitije nego ikad. 

Rođen u Irskoj 16. listopada 1854. godine, Wilde se školovao u nekim od najprestižnijih škola i sveučilišta Irske i Velike Britanije, poput Trinity Collegea u Dublinu i Magdalen Collega u Oxfordu, no njegovo je ekscentrično ponašanje već tada nalazilo na neodobravanje profesora i dovodilo do skukoba s autoritetima. No, baš to što ga je dovodilo do sukoba s tradicionalnom okolinom, činilo ga je uzbudljivim pjesnikom i književnikom. Za svoju poeziju 1878. godine dobiva Nagradu za englesku književnost. Preselivši se u London, okreće se pisanju proze i drame, te polako stječe sve veću popularnost u književnim krugovima. Vrhunac slave doživljava 1890. godine objavom svog najčuvenijeg djela, romana Slika Doriana Greya

Neposredno nakon toga njegova slava počinje blijedjeti, Wilde se odaje alkoholizmu, a okolnosti iz njegova privatnog života i ekscentrično ponašanje koje ga je pratilo čitavog života dovode do dvogodišnje zatvorske kazne, nakon koje seli u Pariz, gdje je i umire 20. studenog 1900. godine.