Svjetski dan turizma

Svjetski dan turizma 27. rujna prema naputku Svjetske turističke organizacije-UNWTO obilježava se u niz država, tako i Hrvatskoj, različitim proslavama i događanjima na temu Turizam i razvoj zajednice. Time se želi istaknuti potencijal turizma za promicanje mogućnosti za zajednice diljem svijeta, kao i uloga koju zajednica ima u promicanju održivog razvoja turizma.

Službena proslava ovogodišnjega Svjetskog dana turizma u organizaciji UNWTO-a s pratećom konferencijom održava se u meksičkom gradu Guadalajari, odakle glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai poručuje i upozorava da se turizam može razvijati samo ako se poštuje i angažira i lokalno stanovništvo koje pridonosi društvenim vrijednostima.


Istodobno, ako turizam na bilo koji način šteti vrijednostima i kulturi lokalne zajednice ili ako se socio-ekonomske koristi koje generira turistički sektor ne spuštaju na razinu zajednice, ne može biti ni razvoja turizma, naglašava Rifai, dodajući i da razvoj turizma može donijeti nove bolje društveno-ekonomske prilike i životne uvjete za zajednice diljem svijeta jer počiva na socijalnoj interakciji i kao takav može napredovati samo ako poštuje i osnažuje pojedince i zajednice.

Razvoj održivog turizma uz poštovanje zajednice jedan je od važnijih ciljeva i hrvatske turističke strategije do 2020., što u svojoj poruci povodom Svjetskog dana turizma ističe i ministar turizma Darko Lorencin, naglašavajući da je održivi razvoj turizma jedini smjer prema kvalitetnom turizmu za cjelokupno društvo. To znači i voditi brigu o sadašnjimi budućim gospodarskim, društvenim i okolišnim učincima, ali i posjetiteljima i lokalnoj zajednici te stanovništvu. A kako Hrvatska na relativno malom prostoru obiluje nizom raznolikosti i pruža brojne mogućnosti za razvoj različitih oblika turizma, to treba biti i oprezniji jer sve te mogućnosti razvoja turizma sa sobom donose i veliku odgovornost, poručuje Lorencin.

Jedan od boljih primjera uspješnih održivih turističkih odredišta u Hrvatskoj je otok Lošinj koji već godinama razvija turističku i otočnu održivost koja se, prema riječima direktorice malološinjske Turističke zajednice Đurđice Šimičić, temelji na poštovanju mišljenja stanovništva, gostiju i poslovne zajednice na tom otoku te sinergiji i suradnji svih u zajednici.

Izvor: http://vijesti.hrt.hr/svjetski-dan-turizma-razvoj-odrzivog-turizma-uz-postivanje-zajednice