Prva izvedba Gričke vještice u HNK

18. lipnja 1918. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izvedena je po prvi puta dramatizacija romana Grička vješticaautorice Marije Jurić Zagorke.

Romantika, pustolovina, progon vještica – Zagorkin roman imao je sve sastojke koji su, osim odličnog romana, sačinjavali i odličnu predstavu. Dramatizaciju za predstavu napisala je sama autorica, kao i scenarij prema kojem je kasnije snimljen istoimeni film.

Dramatizacija ovog romana okupljala je iz generacije u generaciju znamenite hrvatske glumce. Prva postava sastojala se od Ančice Kernic u ulozi Nere i Hinka Nučića u ulozi Siniše. Ova je postava na pozornici oživljavala Gričku vješticu sve do 1929. godine, kada dolazi do smjene generacija, i od kada su publiku u ulogama Nere i Siniše očaravali Dubravko Dujšin i Vika Podgorska, koji su svoje uloge igrali čitavo desetljeće.

Treću postavu Gričke vještice preuzima, ovaj puta u redateljskoj ulozi, Hinko Nučić 1936. godine, a čak ni nakon gotovo čitavog stoljeća, Grička vještica ne gubi na svojoj privlačnosti gledateljima.