8. lipnja - Svjetski dan oceana

  • Ocean (lat. oceanus; grč. ὠκεανός, prema grčkom bogu mora i voda Okeanu), u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva skoro tri četvrtine Zemljine površine.

Iako je koncept o obilježavanju Svjetskog dana oceana predložen još 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju, tek je 2008. godine donesena službena odluka da će se Svjetski dan oceana održavati svake godine 8. lipnja. Službenim proglašavanjem Svjetskog dana oceana Ujedinjeni narodi napravili su značajan korak u podizanju svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja svjetskih oceana.
 
  • Oceani zauzimaju 71% Zemljine površine i od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.


Svake godine se obilježavanjem Svjetskog dana oceana pokušava podsjetiti ljude na izuzetnu važnost oceana za život na Zemlji te na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, pretjerani izlov ribe te istrebljenje nekih vrsta, kao što su kitovi i delfini, ima na oceane i na prirodnu ravnotežu našeg ekosustava, čiji su oceani bitan dio. 

  • Međusobno povezani, oceani i mora čine vodenu masu koja se naziva Svjetski ocean. Tako je i naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također dio Svjetskog oceana.

„Kako bismo osigurali zaštitu oceana i sačuvali ih za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za poticanje na razmišljanje o tome što oceani znače za nas. Obilježavanje i slavlje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstva raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promjene odnosa prema oceanima“ prenosi Agencija za zaštitu okoliša na svom internet portalu.

A promjena odnosa prema oceanima i osviještavanje uloge koju čovjek ima u njihovom zagađenju je od presudne važnosti, posebno nakon posljednjih vijesti o tome da je Velika pacifička mrlja smeća, primijećena još prije nekoliko godina kako pluta Svjetskim oceanom, dosegla veličinu od 15 milijuna četvornih kilometara, a plastične boce, vrećice i ostalo smeće koje čovjek tako nemarno odbacuje mogu se naći na čak 4500 metara dubine – na dubini koja je do sada bila potpuno neistražena – tako da je naše smeće stiglo puno prije nas na najdublje i još neistražene dijelove oceana!