43. obljetnica smrti Josipa Pupačića

Josip Pupačić je bio jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih pjesnika. Poginuo je 23. svibnja 1971. u zrakoplovnoj nesreći na Krku. Smatra se da je prije svoje smrti napisao pjesmu Moj križ svejedno gori, svojevrsnu lirsku slutnju skorašnje smrti. S njim su u spomenutoj nesreći poginule i supruga Benka i kći Rašeljka. 

Rođen je 19. rujna 1928. godine u Slimenu pokraj Omiša. Osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, gimnaziju u Splitu, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je urednik kultnoga časopisa Krugovi i časopisa Književnik. Od 1959. asistent je pri Katedri za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta, a u Lyonu i Londonu je lektor i profesor hrvatskog jezika. Njegovo je pjesništvo na tragu Kaštelana i Šimića, a u moderan izričaj unosio je elemente folklora hrvatskoga tradicionalnog pjesništva. Iskonska veza sa zavičajem je jedan od temeljnih pokretača poezije Josipa Pupačića. 

Objavio je sljedeće zbirke pjesama: Kiše pjevaju nad jablanimaMladićiCvijet izvan sebeOporuka Ustoličenje, a posmrtno su mu izišle zbirke Moj križ svejedno gori i Uspravan hod. Njegovu poeziju karakterizira doživljaj rodnog kraja, nostalgični povratak u djetinjstvo, divljenje prirodi i njezinim ljepotama i zagonetkama. U nekim pjesmama bavi se egzistencijalističkim temama te pokazuje prisutnu tjeskobu i tamne slutnje u svom životu. Dok se u pjesmi More pojavljuje čisti lirizam i spontani doživljaj, druge su pjesme prožete nemirom, sumnjom, boli, doživljajem prolaznosti, opsesijom smrti te zapitanošću o smislu života (Tri moja brata, Oporuka, Notturno šumovitog brežuljka).

Dobrojutro more tradicionalna je književna i kulturna manifestacija koja se od 1997. godine održava svakoga kolovoza u Podstrani u spomen na hrvatske književnike Josipa Pupačića, Dragu Ivaniševića, Juru Kaštelana i Nikolu Milićevića, kojima je poljički kraj bio zavičaj, i kao takav se odrazio u njihovim književnim djelima. Ime nosi po Pupačićevoj istoimenoj zbirci Dobrojutro more.

 

Izvor
http://www.nsk.hr/u-spomen-na-josipa-pupacica/