Međunarodni dan muzeja

  • Muzej (od starogrčkog . μουσείο[ν], musío - sjedište Muza) je naziv za ustanovu i zgradu, u kojoj se čuvaju, proučavaju i izlažu - kronološki ili tematski - zbirke starina i umjetnina, te prirodoslovnih, tehničkih i sličnih predmeta.


Međunarodni dan muzeja
 prvi puta je obilježen 18. svibnja 1977. godine. Akciju je pokrenuo Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) s ciljem skretenja pozornosti šire javnosti na kulturnu baštinu i važnu ulogu koju igraju muzeji u njezinom očuvanju. U Hrvatskoj se Dan muzeja obilježava od 1980. godine u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC). 

Na taj dan muzeji diljem svijeta otvaraju svoja vrata posjetiteljima, omogućavaju im besplatan posjet izložbama i stalnim postavima, a uz pregled samih zbirki organiziraju i niz manifestacija, priredbi i radionica u kojima posjetitelji svih dobi i uzrasta mogu sudjelovati. 

 
  • Muze (grč. Μοῦσαι, Mousai) u grčkoj mitologiji boginje su zaštitnice pjesništva, umjetnosti i znanosti. Ima ih devet, a vođa im je bio Apolon. Vjerovalo se da Muze nadahnjuju slikare, glazbenike i pjesnike, a riječ muza rabi se u prenesenom značenju za onoga tko nadahnjuje umjetnika.


Ove godine u Hrvatskoj se obilježava 34. Međunarodni dan muzeja, a drugu godinu zaredom organizira se i Vikend muzeja – spajanjem Dana muzeja i Europske noći muzeja – kako bi se suvremene posjetitelje na novi i atraktivan način potaklo da posjete muzeje. 

Muzejski dokumentacijski centar na svojim mrežnim stranicama izvještava: 

„Atraktivnost dana posvećenog muzejima leži prije svega u osviještenosti muzealaca kako je budućnost struke u spremnosti da se reagira na izazove koje postavljaju složeni procesi preobrazbe suvremenog društva / suvremenih društava. Stoga preporučene teme obilježavanja Međunarodnog dana muzeja nastoje senzibilizirati muzealce, ali i širu društvenu zajednicu, za različite aspekte povezivanja i interakcije muzeja s društvenim promjenama, te posebice problemima koji se u pojedinom trenutku uočavaju kao dominantni.“
 
 
  • Kulturna baština ("nacionalna baština" ili samo "baština"), naslijeđe fizičkih artefakata i nematerijalnih atributa neke grupe ili društva koje čini ostavštinu prošlih generacija, te se brižno čuva u sadašnjosti kako bi bilo ostavljeno u naslijeđe za dobrobit budućim generacijama.


Tema ovogodišnjeg Dana muzeja:


„Muzeji se predstavljaju kao institucije koje imaju sposobnost povezivanja s društvenom stvarnošću, stvaranju veza s posjetiteljima, između generacija i kultura, i to razmjenjujući znanja i povezujući prošlost i sadašnjost. Glavna poveznica uvijek je/su muzejski predmet/i povezan/i u manje cjeline – muzejske zbirke, koje su u funkciji kulturne baštine zajednice i njenog kolektivnog pamćenja. Temom manifestacije nastoji se potaknuti obnova i osuvremeniti komunikacija na relaciji muzejske zbirke – predmeti – posjetitelj/zajednica. Važan dio tog procesa je primjena suvremenih komunikacijskih sredstava muzeja u kontaktu s društvom, uvažavajući interes pojedinca/skupine/zajednice. Ciljani rezultat takvog djelovanja je uvećanje broja posjeta u muzejima i u drugim baštinskim lokalitetima te edukacija, koja pridonosi jačanju identiteta i podizanju kulturnog standarda društva u cjelini.“