Svjetski dan slobode medija

Medijske slobode u 197 zemalja

Hrvatska se, zauzevši 83. mjesto prema izvješću američke nevladine udruge Freedom House, svrstava u medijski djelomice slobodne zemlje. Takav rejting zahvaljuje neprimjerenoj primjeni i nerazumijevanju članaka o pravu na pristup informacijama, a novinari i dalje teško dobivaju informaciju od vlade. Promatrana na zasebnoj listi Europe, Hrvatska je 35. od 42 europske zemlje. Slijede je Rumunjska, Grčka, Albanija i Kosovo, Bosna i Hercegovina, Makedonija te Turska na posljednjem 42. mjestu. 

Slične situacije sasvim se sigurno ne događaju u Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj – u državama koje su se našle na prvom mjestu medijski slobodnih zemalja. Na listi američke nevladine organizacije nalazi se 197 zemalja. Medijski slobodne zemlje su Austrija (30. mjesto) i Slovenija (39. mjesto), a djelomično slobodne su Mađarska (71.), Srbija (74.) i Crna Gora (78.). Sve ove države još uvijek su ispred Hrvatske prema medijskim slobodama, a iza nje su Kosovo (98.), Bosna i Hercegovina (103.), te Makedonija (122. mjesto). 

Freedom House izvještava da su se medijske slobode pogoršale u Sjedinjenim Američkim Državama jer je vlada nastojala spriječiti izvještavanje o pitanjima nacionalne sigurnosti. Loše je stanje u neslobodnim zemljama poput Turkmenistana, Uzbekistana i Sjeverne Koreje. One se nalaze na listi medijskih neslobodnih zemalja, odnosno na 195., 196. i 197. mjestu. 

Freedom House je američka nevladina organizacija koja provodi istraživanja i promiče demokraciju, političke slobode i ljudska prava. Objavljivanje njezinih izvješća može pomoći u promicanju slobode izražvanja kao i podsjećanju na važnost slobodnog medijskog djelovanja. 


Sloboda medija

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poslao je svoju poruku u povodu Svjetskog dana slobode medija. 

"Sloboda medija ključna je za opstanak demokracije...sloboda izražavanja, nezavisni mediji i opći pristup znanju učvrstit će naše napore za postizanjem trajnih rezultata za ljude i planet. Novinari se i dalje otimaju, uhićuju, premlaćuju i ubijaju jer govore ili pišu o neugodnim istinama. Takvo postupanje prema novinarima je nedopustivo u svijetu koji više nego ikada ovisi o globalnim informativnim medijima i novinarima koji u njima rade. Na današnji Svjetski dan slobode medija pozivam sve vlade, društva i pojedince da aktivno brane ovo temeljno ljudsko pravo."


Ubijeno je 70 novinara tijekom 2013., a velik broj novinara izgubio je svoje živote u područjima gdje su se vodili oružani sukobi. Zabilježeno je da je ubijeno 14 novinara tijekom 2014. godine. Glavni tajnik naglasio je da je u zatvorima završilo 211 novinara, 456 u egzilu od 2008., a broj ubijenih novinara od 1992. premašio je 1000. 

Važno je na današnji dan osvijestiti pojedince i države da osigraju novinarima slobodu izražavanja i sigurnost. Nitko ne smije biti kažnjen nasiljem, zastraživanjem ili sudskim procesima ako obavlja zakonito svoj posao, u ovom slučaju, novinarski posao. Svjetski dan slobode medija podsjeća nas na važnost slobodnih medija kao i na njihovu temeljnu ulogu u civilnom društvu. 

Izvori
http://www.sloboda.hr/hrvatska-medijski-djelomice-slobodna-na-83-mjestu-od-197-zemalja/
http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/svjetski-je-dan-slobode-medija/53266/