Tjedan u kojem slavimo knjigu

Dana 22. travnja 1501. godine Marko Marulić dovršio je i potpisao biblijsko – vergilijanski ep Judita. U svojoj želji da približi tu starozavjetnu priču i onima koji nisu poznavali latinski jezik, Marulić je napisao prvo djelo visoke umjetničke vrijednosti na narodnom, hrvatskom jeziku. Svojom je željom i talentom Marulić potvrdio da je hrvatski jezik dosegao potrebnu zrelost, da je na njemu moguće stvarati i tako započeo dugu tradiciju hrvatske književnosti. U počast ovome prijelomnom trenutku u hrvatskoj književnosti, na taj se datum već 19 godina održava Dan hrvatske knjige.
 
a

Dan kasnije, 23. travnja, nadahnuto katalonskom tradicijom darivanja ruža i knjiga na blagdan Sv. Jurja, popraćeno obljetnicama smrti i rođenja autora koji su odredili povijest svjetske književnosti, UNESCO je 1995. godine proglasio Međunarodnim danom knjige. U čast obljetnica smrti Miguela de CervantesaWilliama Shakespearea i Garcilasa de la Vege, 23. travnja izabran je kao simboličan datum u svjetskoj književnosti za promicanje čitanja i uživanja u svijetu knjige i književnosti. Kasnije se kao važan element izdvojilo i promicanje autorskih i srodnih prava, donesenih kako bi se pravno zaštitio umjetnički izražaj i, prije svega, omogućio određeni stupanj sigurnosti priopćavanja autorskih djela publici - bez neovlaštenog umnožavanja ili piratstva. Autorska i srodna prava u posljednjih pola stoljeća postala su ključna za ljudsko stvaralaštvo, a na području književnosti ona omogućuju piscu da zaštiti svoje autorsko djelo, a nakladniku da zaštiti svoja izdanja.

Kako bi se i dalje održala tradicija čitanja i uživanja u svijetu knjiga, već se dugi niz godina održava i Noć knjige. Pridružite nam se, posjetite manifestacije koje se održavaju u gradovima diljem Hrvatske i slavite s nama!