Svjetski dan zdravlja uz Nakladu Ljevak

Vektorima se smatraju svi organizmi koji prenose patogene i parazite s inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, a uzrokuju široki spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji. Bolesti se najčešće javljaju u tropskim i suptropskim područjima, odnosno svim mjestima koja nemaju omogućen pristup zdravstveno ispravnoj vodi ili imaju problematičan sanitarni sustav. 

Malarija je najsmrtonosnija bolest koju prenose vektori, a tijekom 2010. godine umrlo je 660.000 osoba, većinom djece u Africi. Groznica denga je bolest koja ima najbržu rastuću stopu obolijevanja jer je njezina pojava narasla za tridesetak puta u posljednjih pet desetljeća. 

Ovogodišnjim Svjetskim danom zdravlja sa sloganom "Mala bića, velike prijetnje" nastoji se ukazati na prijetnje koje predstavljaju vektori - komarci, papatače, krpelji, stjenice. Cilj je povećati svjesnost o mogućim prijetnjama vektora i bolestima koje prenose. Glavni je cilj obilježavanja ovog dana edukacija i pravovremeno zdravstveno informiranje. 

Najvažnije da se svi pojedinci koji žive na rizičnim područjima informiraju o vektorima i mogućim načinima zaštite, svi putnici koji odlaze u rizična područja trebali bi se zaštiti od bolesti koje prenose vektori, sve zemlje koje imaju problema sa sanitarnim sustavima ili pristupom vode, trebale bi pojačati i unaprijediti zdravstvene i druge mjere zaštite kako bi onemogućili širenje vektora. 

Svim pojedincima i državama želimo da se suoče s malim bićima, ali velikim prijetnjama. 

Želimo vam Svjetski dan zdravlja uz Ivu Andrića. 

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom i zemlja obnavlja proljećem. Da si zdravo, proljeće – nevidljivo, svemoćno, što zagrijavaš duše i bregove da voda slatko grgolji potocima i radost nas zalijeva svijetlim valom; što se javljaš vjetrom i slutnjama u suton i svu noć tuguješ pod jablanima, dok gore zvijezde i spavaju tupoglavi građani, a sa svanućem otvaraš rosne oči široko i puštaš bez broja svoje ševe – vesele note – put neba.

Da si zdravo, proljeće.....