Božićne preporuke za najmlađe čitatelje

Božić neće biti Božić bez darova, rečenica je kojom Louisa May Alcott otvara svoj najpoznatiji roman, dječji književni klasik Male žene. Izgovorila ju je Josephine, zvana Jo, najknjiškije orijentirana među sestrama March, čije odrastanje roman prati. Stoga bismo ovu rečenicu mogli parafrazirati i reći kako Božić neće biti Božić bez knjiga.

No koju knjigu odabrati? U moru književnih klasika i Male žene nameću se kao logičan i dobar, gotovo prirodan izbor. No želite li svoje dijete, rođaka ili maloga susjeda pretvoriti u pravog čitatelja, ponekad je potrebno okrenuti se suvremenoj dječjoj književnosti, aktualnim temama pa i novim tehnologijama. Naklada Ljevak je svjesna važnosti poticanja čitanja od najranije dobi i težine što je ima knjiga kao dar. Zato je i ove godine za najmlađe čitatelje i njihove roditelje pripremila nekoliko zanimljivih naslova, počevši od najranije dobi pa sve do praga mladalaštva.

Čitanje je, baš kao i crtanje, slikanje ili izrada predmeta, kreativna aktivnost. A krativnost valja poticati od najranije dobi. U svim njezinim oblicima. Nakon vrlo uspješnog Kreativnog kutka, predstavljamo vam njegovo zimsko izdanje. Zimski kreativni kutak dokaz je da zimi ipak nije sve uspavano jer kreativnost je vrlo živa. Nakon šljapkanja i tapkanja stižu nam snijeg i snjegovići, sobovi i pravi zimski ugođaj. Naći će se tu i poneki prigodno umotan slatkiš kao i blagdanski kolačići. Malim i velikim kreativcima ponovno će trebati i lak, i ljepilo, i šljokice, i raznorazni predmeti za svakodnevnu upotrebu. Zapravo, trebat će im samo kreativnost. Za sve ostalo će se sami pobrinuti.

Kada se umore od lijepljenja i rezuckanja, najmlađi se čitatelji mogu zaputiti u svijet bajki. Poznati i cijenjeni bajkopisac Želimir Hercigonja za njih je pripremio priču o Prašnjavku, patuljku koji, kako mu i samo ime govori, živi u prašini i neredu na zapuštenom gradskom tavanu. Ako išta mrzi, Prašnjavko mrzi red i čistoću. No nešto zasigurno i voli. A što, saznat ćete pročitate li ovu sjajnu priču jednog od najboljih i najuglednijih hrvatskih pisaca bajki, od kritike često proglašavanog bardom dječje književnosti. Svojom edukativnom vrijednošću Prašnjavko je već osvojio struku i našao se na popisu lektire, a zaprašenom ljupkošću osvojio je i, što je mnogo teže, srca najstrožih kritičara, djece.

Uz Prašnjavka, najmlađi će čitatelji uživati i uz Mačka Sivka poznate domaće autorice Jagode Milolože. Mačak Sivko od svakog će djeteta napraviti zainteresiranog čitatelja jer ovo je prva slikovnica s proširenom stvarnošću u Hrvatskoj. Mala knjiga s velikim lekcijama o osjećajima i ponašanju svakom će djetetu približiti dječjem poimanju pomalo nerazumljive pojmove poput straha, ljutnje, ljubavi te njihova iskazivanja. Iako se može čitati i samo kao slikovnica, uz besplatnu aplikaciju čitanje ove knjige pretvorit će se u nikad zabavniju avanturu.

U lektiri se još nije našao roman Anđeo plišanih igračaka hrvatske književnice Nade Mihaljević, no priča o sedmogodišnjem dječaku Viktoru, koji se s roditeljima iz Zagreba preselio u selo s druge strane Medvednice – Kraljev Vrh, nagrađena je 2013. godine nagradom Grigor Vitez za najbolji književni tekst iz produkcije dječje knjige i slikovnice. Viktoru, naime, osim preseljenja teško padaju i neke roditeljske odluke. Iako mu one prije svega pomažu u sazrijevanju, Viktor ih doživljava strogima i teško ih prihvaća. Situacija s kojom se mogu poistovjetiti gotovo sva djeca i mladi ovoga svijeta, zar ne? Dodamo li tome živost, maštovitost i toplinu kojima je Nada Mihaljević omotala ovo edukativno štivo o ljubavi, odgovornosti i razumijevanju različitosti, pred sobom zasigurno imamo priču čiji će eho odjekivati dugo nakon čitanja u svim malim i velikim čitateljima.

Za kraj, ali time ne i najmanje važan, svakako je novi nastavak priče o mladom genijalcu, stručnjaku za razbijanje šifri Williamu Wentonu. Tajni portal zapravo je najiščekivanija knjiga godine – mnogi su mladi čitatelji zasuli društvene mreže i knjižare upitima o Williamovoj novoj pustolovini, što je dokaz kako mladi vole i cijene dobru knjigu. Štoviše, željni su dobrog, zanimljivog i aktualnog štiva. A da norveški redatelj i pisac Bobbie Peers radi dobar posao, dokaz je i prestižna američka nagrada Parents' Choice Award, dodijeljena mu za roman Kradljivac luridija.

Naslova u našoj božićnoj ponudi za djecu i mlade ove je godine zaista mnogo. Kao i prednosti čitanja. I vrlo su raznoliki. Kao i prednosti čitanja. Jeste li znali da čitanje, osim što potiče znatiželju i želju za učenjem, povećava i razinu samopouzdanja u čitatelja? Zato svojemu djetetu darujte knjigu i gledajte kako se osmijeh širi licem. Jer tko danas čita, sutra ga se za savjet pita.

PETRA MIOČIĆ