GRAHAM GREENE - IME BRITANSKOG KNJIŽEVNIKA I BIBLIOTEKE NAKLADE LJEVAK

O KNJIŽEVNIKU

GRAHAM GREENE bio je engleski književnik koji je rođen 2. listopada 1904. u Berkhamstedu, a umro je 3. travnja 1991. u Veveyju u Švicarskoj. Greene se bavio i filmskom kritikom te su prema njegovim djelima snimljeni filmovi Treći čovjek, Orson Welles.

Greene je jedan od najznačajnijih suvremenih engleskih književnika koji se proslavio detektivskim, špijunskim i pustolovnim romanima. Unutar kompozicije romana često je ispreplitao pitanja čovjekove sudbine, dobra i zla te čovjekova odnosa prema metafizičkom. Sva ta pitanja rješavala su se u junakovoj unutrašnjosti.

Neka njegova djelu su: Carigradski vlak, Plaćeni ubojica, Tajni agent, Moć i slava, Srce stvari, Mirni Amerikanac, Naš čovjek u Havani, Svršen slučaj, Vidljiva tama itd.


O BIBLIOTECI NAKLADE LJEVAK


Graham Greene naziv je jedne biblioteke Naklade Ljevak.

Graham Greene (1904. – 1991.) bio je poznati engleski književnik i pristaša kršćanskoga socijalizma. Napisao je mnogobrojne eseje, putopise, pripovijetke i romane, a pritom se često služio detektivskim zapletom radnje. Autor je više književnih djela, među kojima se posebno izdvajaju: Naš čovjek u Havani, Treći čovjek i Ljudski faktor.

Naklada Ljevak nazvala je jednu od svojih biblioteka po ovome velikom književniku, u želji da hrvatskoj čitateljskoj publici donosi najbolja djela suvremene svjetske književnosti – djela u kojima se propituju odnosi suvremenoga čovjeka prema ljubavi, slobodi, ratu, povijesti i jeziku. Neka od djela koja su obavljena u biblioteci: Ece Temelkuran: Žene koje pušu u čvorove, Diego Marani: Nova finska gramatika, Kristina Ohlsson: Pepeljuge, Cristóvão Tezza: Vječni sin, Azar Nafisi: Lolita u Teheranu, Colm Toibin: Brooklyn, Evanđelje po Mariji itd.

KRISTIJAN VUJIČIĆ, urednik biblioteka u Nakladi Ljevak


O DJELIMA BIBLIOTEKE


Knjige možete pronaći na internetskoj stranici Knjižare Ljevak, a mi izdvajamo nekoliko knjiga.