Programi za djecu i mlade na Zagreb Book Festivalu

UTORAK, 21. 5. 

11:00 – 12:00  

OKRUGLI STOL „Čitanjem do zvijezda“

Sudjeluju: Dražen Ružić, Sandra Vidović i Nikolina Hader.

 

10 godina Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja. Odakle smo krenuli - dokle smo stigli - gdje bismo željeli biti. Što smo sve čitali i što smo naučili.

„Čitanjem do zvijezda“ projekt je Hrvatske mreže školskih knjižničara, koji su pokrenuli knjižničari entuzijasti iz Međimurske županije, i namijenjen je učenicima viših razreda osnovnih škola i učenicima srednjih škola.

Projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara vrijedan je način promicanja čitanja u osnovnim školama koji je vrlo dobro prihvaćen i u kojem se svake godine povećava broj škola i županija koje se uključuju u samo Natjecanje.

U Projektu se posebna pažnja posvećuje dječjem čitanju, te se na taj način kod djece potiče pamćenje i mašta, produbljuje znanje, jača samopouzdanje, razvija čitalačka pismenost, učenici se osposobljavaju za aktivno i kritičko mišljenje.

Samo čitanje može mlade ljude osposobiti za razumijevanje civilizacijskog hoda koji podrazumijeva informiranost (potrebu za informacijama) te samostalnost u odlučivanju. Zato je potrebno provoditi čim više aktivnosti kojima će se promovirati važnost čitanja i to već od djetetove najranije dobi.

Projekt se sastoji od dva dijela: natjecanje u znanju i izrada kreativnog uratka. Tema i tri knjige biraju se svake školske godine.

Prijave za sudjelovanje na Okruglom stolu „Čitanjem do zvijezda“: prijave.ZBF@naklada-ljevak.hr  

 

12:00 – 13:00  

Promocija knjige Mladen Kopjar: „Sjena brončanog štakora“ 

Sudjeluju: Dubravka Težak, Nada Mihaljević, Mladen Kopjar

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 11-15 godina

Radnja romana smještena je u idilično mjestašce Mlinarevo u kojemu se noću zbivaju neobični događaji. U romanu autor vješto spaja elemente mističnog i okultnog s legendama zagorskoga kraja. „Sjena brončanog štakora“ u finalu je godišnje književne Nagrade „Anto Gardaš“ za najbolji roman ili zbirku pripovjedaka za djecu i mladež.

 

13:00 – 14:00  

Okrugli stol „Kreativni pristup lektiri“

Sudjeluju: Dubravka Težak, Marina Gabelica, Vladimira Velički, Vesna Marijanović, Diana Zalar 

Kako na kreativan način pristupiti satu lektire? Saznajte na okruglom stolu i promociji knjige „Kreativni pristup lektiri“ Marine Gabelice i Dubravke Težak koja se temelji na načelima koja bi trebala biti shvaćena kao koncepti – idejna polazišta za sveobuhvatniji pristup književnosti na nastavi i u životu. Uz knjigu dolazi popratni medij (USB memorija) na kojemu se nalazi osam filmova – prikaza uporabe različitih pripovjednih tehnika (pripovijedanje gestama, pjesma s gestama, stolna predstava, stolni igrokaz, priča s rekvizitima, priča s biljem, priča na leđima i priča na dlanu), nekoliko interaktivnih priča i zvučnih priča, četiri računalna programa (za izradu umnih mapi, obradu zvuka i interaktivnih priča), nekoliko predložaka za interaktivne lektirne kvizove te listići, upute i šablone za izradu interaktivnih lektirnih bilježnica.

 

SRIJEDA, 22. 5. 

10:00 – 11:00 

Promocija knjige

Krunoslav Mikulan: „Zmaj ispod Staroga grada“

Sudjeluju: Dubravka Težak, Patricia Marušić, Krunoslav Mikulan

Moderira: Mejra Vindakijević

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 11-15 godina

Krunoslav Mikulan u svojoj prvoj knjizi namijenjenoj djeci Zmaj ispod Staroga grada pošao je od legende svojega kraja o zmaju. On spava ispod Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, ali je tako velik da mu je ispod dvorca srce, glava ispod crkve, a rep kod željezničke postaje. Legende su zahvalan materijal za rasplamsavanje dječje mašte, pa tako uz ovu i neke druge legende međimurskoga kraja postaju pokretač uzbudljivih događaja i pustolovina u romanu.

 

11:00 – 12:00   

Promocija knjige

Jasminka Tihi-Stepanić: „Priče s morskoga dna“

Sudjeluju: Dubravka Težak, Diana Zalar, Jasminka Tihi-Stepanić

Moderira: Mejra Vindakijević

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 8-11 godina

Svojim pričama autorica nas odvodi u tajanstvene predjele podmorja razotkrivajući nam osebujan život morskih stanovnika. U maštovitom spletu bajkovitosti, legendi o postanku i biološke faktografije defiliraju rakovi, moruzgve, školjke, morski konjici, ribe… koji nam šalju poruke o opstanku, o ljubavi, o ljepoti umjetnosti, o prijateljstvu, o pomaganju, o ispunjenom ili promašenom životu.

 

12:00 – 13:00 

Promocija knjige

Nada Mihaljević: „Putovanje u mjestu“

Sudjeluju: Dubravka Težak, Diana Zalar, Nada Mihaljević

Moderira: Mejra Vindakijević

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 11-15 godina

U najnovijoj knjizi Nade Mihaljević „Putovanje u mjestu“, autoricu je privukla tema o sudbini djece rastavljenih roditelja. Iako su danas rastave braka sve učestalije pojave u društvu, djeca svejedno teško proživljavaju promjene koje slijede nakon rastave i osjećaju se različitima od drugih.

 

ČETVRTAK, 23. 5. 

12:00 – 13:00 

Promocija knjige

Carl Johan Ehrlin: Hrabri Morris – tjedan naglavačke

Sudjeluju: Carl Johan Ehrlin, Mihalea Marija Perković

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 6-9 godina

 

13:00 – 14:00 

Promocija knjige

Yvonne Vrhovac i suradnici: 

„Izazovi učenja stranog jezika u osnovnoj školi“ 

Sudjeluju: Yvonne Vrhovac, Renata Geld, Damir Horga

Moderira: Martina Mencer Salluzzo

 

U ovom su priručniku predočene najvažnije teme i sadržaji iz područja nastave stranih jezika.

Kako je u ovih proteklih gotovo 20 godina nakon prvoga izdanja ovog priručnika došlo do značajnih promjena na području glotodidaktike i pojavile su se neke nove teme i sadržaji, uključili smo dakako i njih u sadržaj ovoga priručnika. Tako ćete naći tekstove koji  govore o refleksivnom pristupu, o strategijama i o ulozi pokreta u nastavi stranoga jezika. Zadnji odjeljak je potpuno obnovljen i nazvan Suvremena tehnologija u nastavi jezika s obzirom na činjenicu kako neki novi alati predstavljaju nezaobilazna sredstva u današnjoj nastavi stranoga jezika.

Budući da smo u ovih nekoliko proteklih godina i nadalje imali vrlo uspješnu suradnju s našim nastavnicima – praktičarima u razredu,  svako smo područje, kao u prvom izdanju popratili  s primjerima  iz nastavne prakse, iz razrednoga  života. Zamolili smo ih da razmisle o svojim vrijednim iskustvima  i da nam opišu najuspješnije satove. Stoga u odjeljcima u kojima govorimo o sadržajima  relevantnim za uspješnu nastavu, navodimo vrijedne primjere iz nastave stranih jezika u  hrvatskim osnovnim školama, inozemnim školama  i nekim našim školama stranih jezika. Ti prilozi svojim uputama i primjerima različitih postupaka  mogu potaknuti  čitatelja –  učitelja, nastavnika bilo kojeg stranoga jezika, kao i studente glotodidaktike , a zašto ne i roditelje, na razmišljanje o učenju i poučavanju stranoga jezika  općenito i o mogućoj primjeni opisanoga iskustva u vlastitoj razrednoj sredini. Na taj način možemo svakako pridonijeti unapređenju nastave stranoga jezika u našoj zemlji.

 

14:00 – 15:00 

Promocija knjige

Anita Peti-Stantić: „Čitanjem do (spo)razumijevanja“

Sudjeluju: Anita Peti-Stantić, Mirela Barbaroša-Šikić, Gordana Keresteš, Jasminka Strejček

Moderira: Marijana Češi

 

Knjiga Anite Peti-Stantić Čitanjem do (spo)razumijevanja izuzetno je potrebna u našemu društvu. U njoj se prvi put u nas na sasvim nov način spajaju neurolingvistička i psiholingvistička perspektiva koje utemeljuju disciplinu znanosti o čitanju, a autorica ih na temelju svoga iskustva dovodi u vezu sa suvremenim postavkama glotodidaktike. Takva se istraživanja u svijetu u posljednjih dvadesetak godina iznimno intenzivno razvijaju.

Polazeći od čitanja kao složene aktivnosti koja zahtijeva automatizaciju i ulančavanje procesa u mozgu svakoga pojedinca, autorica ističe važnost rada na strukturiranju intelektualnoga vokabulara mladih i upućivanja u strukture teksta. U tome smislu nudi i konkretne vježbe za koje se nada da će učiteljima pomoći u radu. Kako je riječ o interdisciplinarnome djelu, ono je prije svega namijenjeno svima koji se bave podučavanjem čitanja s razumijevanjem ili dubinskoga čitanja na bilo kojoj razini obrazovnoga procesa, od roditelja, osnovnoškolskih učitelja i knjižničara do sveučilišnih nastavnika, a posebno je namijenjeno onima koje zanima procesiranje napisanoga jezika u okviru kognitivnih znanosti, kroatistima, lingvistima, teoretičarima i povjesničarima književnosti, kulturolozima i stručnjacima za suvremene kulturne industrije.

 

PETAK, 24. 5. 

10:00 – 11:00 

Promocija knjige

Željka Horvat-Vukelja: „Panika u kući pod morem“

Sudjeluju: Željka Horvat-Vukelja, Vendi Vernić

Moderira: Mejra Vindakijević

PREPORUČENA DOBNA SKUPINA: 6-9 godina

Plima i oseka izmjenjuju se svakoga dana, a to ovisi o Mjesecu. Mjesec je gospodar plime i

oseke. Kada Mjesec svom svojom snagom jako privuče more, onda se more digne i nastane

plima, a kada Mjesecu nije stalo do mora, onda se more spusti i nastane oseka (Željka Horvat-Vukelja, Panika u kući pod morem).

 

11:00 – 12:00

Radionica „Kreativni kutak u prirodi“

Izvodi: Maja Jurin i gosti

Proljeće. Vrijeme kad nam priroda daje više nego zimi, vrijeme kad se sve budi. Prošećite parkovima, šumama, plažama... Ako vam se svidi neki kamenčić, grana, kora drveta, uzmite ih sa sobom. Naravno, nipošto nemojte trgati žive grane, njih nam priroda nije darovala. Poslužite se onime što je palo na tlo, to su darovi za nas. Ne uzimajte ni kamenje ispod kojeg su kukci položili svoje ličinke, to je njihov dom. Ljeto. Plaža, more, rijeka, pijesak, školjke, kamenčići. Prikupite malo tih ljepota u kantice i posudice. Opet, ne uzimajte žive školjke, imaju pravo živjeti. Jesen. Lišće koje mijenja boju i pada s grana. Kesteni, žirovi, orasi, bademi... Prekrasni darovi prirode. Prikupite lišće u šetnjama, isprešajte ga u knjigama. Plodove osušite. Ideje samo dolaze, zar ne? Dragi mali i veliki kreativci, uskoro stiže novi, vaš omiljeni, Kreativni kutak, ovaj put u prirodi. (Maja Jurin)

 

SUBOTA, 25. 5.

11:00 – 12:00

Radionica 

„Ulovi trola u Muminastoj dolini“

Izvodi: Maja Jurin