Objavljeni rezultati istraživanja PISA 2018!

Obično se jedno od navedena tri područja odabere kao dominantno i podložno temeljitijoj provjeri, a u testovima koji su se provodili 2018.  kao „dominantno“ područje odabrano čitanje, dok je za 2021. godinu kao dominantno predviđeno područje matematike.

Možemo primijetiti da su rezultati Hrvatske na PISA testovima loši, tj. ispodprosječni, a o čemu se zapravo radi, odnosno što rezultati PISA testova govore o čitalačkim (i inim) kompetencijama hrvatskih učenika?

Prema objavljenim rezultatima, Hrvatska je zauzela 29. mjesto u čitanju, a 36. mjesto u prirodnim znanostima i 40. mjesto u matematici.

Nažalost, pogled u prošlost pokazuje nam da u Hrvatskoj vlada trend stagnacije na području čitanja (ali i matematike), i to od 2000. godine do danas. S prirodnim je znanostima stanje pogotovo zabrinjavajuće – tu se vidi trend pada.

Najbolji rezultati pokazuju dominaciju zemalja Azije (Kina, Singapur, Makao, Hong Kong) i sjevera Europe (Estonija, Finska, Irska, Švedska).

Budući da se rezultati PISA testova ne uzimaju samo kao gotovi pokazatelj učeničkih kompetencija i znanja, nego i kao signal pojedinim zemljama što mogu i trebaju mijenjati u svojim obrazovnim sustavima i politikama, možemo jutrošnje rezultate shvatiti kao priliku za popravni za tri godine...

Više o PISA testovima pročitajte na sljedećoj poveznici:

https://www.oecd.org/pisa/