Hvala svim Odjekovcima na divnih 10 godina

Dosta nam je grubih riječi koje su odraz grubih misli ili šturih rečenica koje su odraz nemara i manjka obrazovanja, trebaju nam lijepe riječi koje su izgovorene i napisane, te ćemo ih danas zajedno dijeliti. Stvorili smo instituciju od Odjeka, rekla je Jasminka Salamon, prof. na 10. svečanoj dodjeli nagrada i priznanja sudionicama literarnog natječaja Odjeci koja je održana u organizaciji Naklade Ljevak u Klubu književnika u Zagrebu.

Prosudbeno povjerenstvo, koje čine dr. sc. Nives Tomašević, Jasminka Salamon, prof., Olga Jambrec, prof., Ivana Ljevak Lebeda, dipl. oecc., i ove je godine odabralo najbolje radove na razini Republike Hrvatske, 21 rad na razini županija te posebno pohvalilo još 10 radova. Prve tri nagrade osvojile su Helena Bacelj (8. r.) iz OŠ braće Radića iz Bračevića za rad „Moja riječ“, Uma Priskić (8. r.) iz OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ iz Opatije za rad „Kontrast gradu“ te Dora Knežević (5. r.) iz OŠ Mate Lovraka iz Županje. 

Akademkinja Dubravka Oraić Tolić objasnila je u čemu je tajna pobjedničke pjesme. 

Odgovor je: u ljubavi prema materinskom jeziku, u zavičajnom izričaju s planine Svilaje i pjesničkim slikama materinske riči koja nas grije kao sunce i život nam daje.

Helena je naša dika
Zaslužena prva lovorika!

Nazočnima se obratila Olga Jambrec, prof. i idejna začetnica Odjeka. 

 

Hvala svima koji su slali radove ovih 10 godina, što su smogli hrabrosti i zapisali snove, viđenja i doživljaje. Nadam se da će naši petaši, šestaši i sedmaši poslati rad i sljedeće godine i radovati se druženju. Potaknite prijatelje na pisanje. 

Mlade literarne stvaratelje pratili su Valerija Jurišić (Gradski ued za obrazovanje), Dubravka Nemec (Ministarstvo kulture), akademkinja Dubravka Oraić-Tolić, autor Tito Bilopavlović, dramski umjetnik Boris Mirković, Teatar G koji nas je proveo kroz 10 godina Odjeka te mladi glumci Filip Mayer i Nina Mileta. Svi oni pohvalili su literarno stvaralaštvo mladih učenika i učenica, a Boris Mirković zaključio je:
 
Ovakva količina poezije i proze potrebna nam je svakoga dana. 

Naklada Ljevak već 10 godina nagrađuje učenike i učenice jer je pohvalno da djeca pišu radove u koje unose svoje misli, osjećaje, doživljaje, a ono što je zapisano, ostaje. Literarni natječaj Odjeci zamišljen je kao festival dječjega književnog stvaralaštva. Glavni je cilj projekta privući, educirati i zadržati čitateljsku publiku, približiti im knjigu i motivirati ih na razvijanje čitateljskih navika još u prvim susretima s knjigama. Pišite nam jer čekamo 11. Odjeke i pratite naš internetski portal www.odjeci.com.hr