Blog

Razgovor o knjizi „Digitalna demencija“ Manfreda Spitzera

31. 03. 2022.

Pogledajte snimku promocije knjige "Digitalna demencija" uglednog njemačkog neuroznanstvenika i psihijatra Manfreda Spitzera

Sudionici: prof. dr. sc. Anita Peti-Stantić, profesorica na Odsjeku za južnoslavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu; prof. dr. sc. Goran Šimić, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu; i prof. dr. sc. Manfred Spitzer, neuroznanstvenik, autor knjige „Digitalna demencija“.

+

Učitelji u fokusu: vrijeme je za knjigu (Ece Temelkuran)

25. 03. 2022.

Pogledajte snimku promocije dviju knjiga turske književnice, novinarke i političke komentatorice Ece Temelkuran: "Zajedno" i "Kako ostati bez domovine".

+

Predstavljanje knjige "Odrasli ljudi" Marie Aubert

11. 02. 2022.

Pogledajte snimku promocije knjige "Odrasli ljudi" norveške spisateljice Marie Aubert. Knjiga daje izvanredan prikaz obiteljskih veza koje su iscrpljene ljubomorama, idejama samopotvrđivanja i sramotnim osjećajima nevoljenosti.

+

Možemo li promijeniti svoj mentalni sklop? – 4. radionica

26. 11. 2021.

Pogledajte snimku 4. radionice u sklopu projekta "Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?" u kojoj, uz moderatoricu Anitu Peti-Stantić, sudjeluju Gordana Keresteš i Marina Ajduković.

+

Omogućuju li nam pametni telefoni da budemo pametniji? – 3. radionica

05. 11. 2021.

Pogledajte snimku 4. radionice u sklopu projekta "Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?" u kojoj, uz moderatoricu Anitu Peti-Stantić, sudjeluju Igor Rudan i Goran Šimić.

+

Što su i čemu služe zakoni? – 2. radionica

22. 10. 2021.

Pogledajte snimku 4. radionice u sklopu projekta "Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?" u kojoj, uz moderatoricu Anitu Peti-Stantić, sudjeluju Saša Ceci i Zvonimir Šikić

+

Učitelji u fokusu: vrijeme je za knjigu (Jasminka Tihi-Stepanić)

22. 10. 2021.

Predstavljamo vam Jasminku Tihi-Stepanić, jednu od najčitanijih hrvatskih književnica za djecu i mlade, dobitnicu mnogih nagrada i priznanja, članicu Časne liste IBBY-ja za 2020. godinu! Razgovaramo o romanima "Dom iza žice" i "Gdje je Beata?" te o likovima mladih ljudi koji se nalaze u teškim i izazovnim životnim situacijama.

+

Kome danas trebaju knjige? – 1. radionica

04. 10. 2021.

Pogledajte snimku 4. radionice u sklopu projekta "Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?" u kojoj, uz moderatoricu Anitu Peti-Stantić, sudjeluju Anda Bukvić i Mirela Barbaroša Šikić.

+

Učitelji u fokusu: vrijeme je za knjigu (Nada Mihaljević)

01. 10. 2021.

Dvostruka dobitnica Nagrade Grigor Vitez Nada Mihaljević u svojim se romanima „Putovanje u mjestu“ i „Mondrian iz Lepe Vesi“ posvetila temi uspostavljanja mostova između različitih generacija: roditelja i djece, te djedova i baka s njihovim unucima i mladima.

+

Dr. Manfred Spitzer na gostovanju u Zagrebu

05. 12. 2018.

U Zagrebu je 3. prosinca predstavljena knjiga Digitalna demencija: Kako mi i naša djeca silazimo s uma dr. Manfreda Spitzera povodom čega se održao prigodni stručni skup "Dijete i digitalno doba".+

Zabavni i edukativni programi na Interliberu

23. 11. 2018.

Ovogodišnji je Sajam Interliber protekao u veselom i edukativnom ozračju u programu druženja s našim autorima književnosti za djecu i mlade. Na Interliberu smo se družili s nagrađivanom autoricom Jasminkom Tihi-Stepanić i s našim mladim autorom Mladenom Kopjarom, a posebno je iznenađenje bilo zabavno i zanimljivo gostovanje norveškog pisca, redatelja i scenarista Bobbieja Peersa, autora kultne avanturističke trilogije o Williamu Wentonu, dječaku s čudesnom sposobnošću razbijanja šifri.

+

Sjena brončanog štakora

05. 11. 2018.

Nakon uspješnog romana Čokoladne godine (2016.), duhovitog djela suvremene dječje književnosti, Mladen Kopjar napisao je djelo u kojemu je ljubav jača od straha. U romanu Sjena brončanog štakora radnja je smještena u idilično mjestašce Mlinarevo u kojemu se noću zbivaju neobični događaji. 

+

Odjeci odgođeni za rujan 2018.

04. 06. 2018.
Obavještavamo vas da će se završna svečanost ovogodišnjih trinaestih po redu Odjeka održati na početku iduće školske godine, 14. 9. 2018., a ne kao dosad u lipnju, na kraju tekuće.
+

Predstavljanje knjiga za djecu i mlade na Zagreb Book Festivalu!

22. 05. 2018.

Naklada Ljevak s ponosom Vas poziva na predstavljanje dvaju novih naslova za djecu i mlade. Predstavljanje Torte od priča Biserke Balenović i Ljeta na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić održat će se u sklopu Zagreb Book Festivala, u srijedu 23.5.2018. od 10h do 12h, u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb). 


Ne propustite literarnu tortu koju su Vam izlagači pripremili!  

 

+

"ČITANJEM DO ZVIJEZDA" - natjecanje učenika OŠ u znanju i kreativnosti

03. 05. 2018.
U petak, 4. svibnja, u Srednjoj školi Čakovec održava se projekt "Čitanjem do zvijezda" - natjecanje u znanju i kreativnosti! Sudionici su ove godine čitali tri naslova pod temom "Zapisi iz škrinjice sjećanja". Među njima je i naš naslov "Kora od jabuke" autorice Jadranke Klepac, koja će književnim susretom uveličati natjecanje.
+

Stvarajmo Knjižnu booku!

26. 03. 2018.

Uobičajeno je druženje s knjigom osoban i pomalo osamljen čin, a mi pak želimo pokazati kako se radost čitanja može dijeliti i slaviti. Slavljenje knjige i čitanja zove se <strong>Knjižna booka</strong>!

+

"Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja" dr. sc. Marijane Češi

19. 02. 2018.
Pisano jezično izražavanje važno je za budućnost učenika bez obzira na posao kojim će se baviti. Budući da je najsloženija djelatnost, pisano izražavanje traži postupnost učenja te pripremljenost u izradi kvalitetnoga instrumenta procjene i vrednovanja jezičnoga znanja i vještina.
+

Odaberite najbolju pripremu za maturu

30. 01. 2018.
Udžbenici Longman Exam Activator B1 i Longman Exam Accelerator B2 sadrže jednostavne i korisne savjete za pripremu ispita i jasno definirane kriterije ocjenjivanja što ih čini NAJPOTPUNIJOM PRIPREMOM ZA MATURU.
+

William Wenton se vratio! Jeste li dovoljno hrabri da krenete s njim u novu pustolovinu?

15. 01. 2018.
Nakon što je svojim prvim pustolovinama opisanima u Kradljivcu luridija osvojio kritiku i publiku, William Wenton vratio se kako bi čitatelje paoveo u novu, još napetiju, još nevjerojatniju i još uzbudljiviju avanturu.
+

Božićne preporuke za najmlađe čitatelje

19. 12. 2017.
Naklada Ljevak je svjesna važnosti poticanja čitanja od najranije dobi i težine što je ima knjiga kao dar. Zato je i ove godine za najmlađe čitatelje i njihove roditelje pripremila nekoliko zanimljivih naslova, počevši od najranije dobi pa sve do praga mladalaštva.
+

William Wenton vratio se na vrijeme: za blagdane!

18. 12. 2017.

Vratio se čudesni William Wenton, dječak s genijalnim darom za razbijanje šifri.

+

Pozivamo vas da sudjelujete u 13. literarnom natječaju "Odjeci"

11. 12. 2017.
Drage učenice, dragi učenici, poštovane učiteljice, poštovani učitelji, pozivamo vas da nam se i ove godine pridružite sudjelovanjem u
13. LITERARNOM NATJEČAJU
O D J E C I
+

Ivan Gundulić

08. 12. 2017.
O liepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti!
+

Velikanka pera

30. 11. 2017.
Marija Jurić Zagorka (1. 1. 1873. – 30. 11. 1957.) bila je prva hrvatska novinarka, feministica, domoljupka te nadasve plodna i vrijedna književnica.
+

Stigao je vaš omiljeni, ovaj put zimski, Kreativni kutak Maje Jurin!

20. 11. 2017.
Učinite i ove blagdane nezaboravnima, sa svojim najmilijima, uz igru, druženje i domaću izradu svega onoga što doprinosi bajkovitijoj atmosferi u božićno i novogodišnje vrijeme, uz novi Zimski kreativni kutak Maje Jurin!
+

Vesela prijepodneva Naklade Ljevak

15. 11. 2017.
Ovogodišnju ćemo manifestaciju zaista po mnogočemu pamtiti: jubilarni, četrdeseti Interliber bilježi najveću posjećenost dosad, potražnja za knjigama bila je na zavidnoj razini, a i programski je dio obilovao događanjima. Od svih njih, najdraža su nam ona koja će na čitanje potaknuti najmlađe među nama, djecu osnovnoškolske dobi. Stoga smo prijepodneva na Interliberu rezervirali za njih, za zabavu, za igru, za učenje i, prije svega, za ljubav prema knjizi.
+

U izdanju naše i vaše Naklade Ljevak izašao je sjajni roman Anđeo plišanih igračaka Nade Mihaljević

06. 11. 2017.
Sedmogodišnji dječak Viktor s roditeljima se preselio iz Zagreba u selo s druge strane Medvednice – Kraljev Vrh gdje doživljava razne zgode i nezgode. Radnja je to Anđela plišanih igračaka, dobro poznata četvrtoga objavljenog romana književnice za djecu i odrasle Nade Mihaljević, za koji je autorica dobila nagradu „Grigor Vitez“ 2013. godine, uz krasne ilustracije Hane Tintor.
+

U našoj Nakladi Ljevak izašao je lektirni naslov Prašnjavko Želimira Hercigonje i ilustratorice Ivane Guljašević

02. 11. 2017.
Vraća nam se neobično biće s tavana, ispunjenog starim stvarima i uspomenama prekrivenima dekom prašine. A to je biće jedan patuljak Prašnjavko. Lektirnu bajku Prašnjavko Želimira Hercigonje i ilustratorice Ivane Guljašević možete čitati u bogatom izdanju Naklade Ljevak!
+

Preuzmite novi Prijedlog godišnjeg plana i programa za Hrvatski jezik od 5. do 8. razreda osnovne škole za školsku godinu 2017./2018.

09. 08. 2017.

Godišnji i Izvedbeni plan i program za nastavu Hrvatskog jezika od 5. do 8. razreda osnovne škole.

+

Superolovka – priručnik za razvijanje grafomotorike

24. 07. 2017.
Ovih vrelih ljetnih dana iz našeg tiska izašla je Superolovka – priručnik za razvijanje grafomotorike autorice Vanje Kani. Riječ je o štivu koje će biti od velike koristi u radu s učenicima prvog razreda osnovne škole.
+

Hrvatska krijesnica - novi i poboljšani ispiti

24. 07. 2017.
Uskoro nam iz tiska dolaze novi, dorađeni i poboljšani ispiti znanja iz jezika i jezičnoga izražavanja za učenike od 5. do 8. razreda – Hrvatska krijesnica.
+

Jasna Relja - priručnici za rad s učenicima

24. 07. 2017.
Pedagoška podrška važna je sigurnosna mreža u svim razdobljima učeničkoga razvoja, a kako bi pokrila najvažnija razdoblja, nagrađivana i cijenjena hrvatska pedagoginja Jasna Relja oblikovala je tri priručnika.
+

William Wenton u prestižnom društvu najboljih po izboru roditelja

24. 07. 2017.
Uvrštavanjem na ovaj popis William Wenton našao se u prestižnom društvu malih junaka, poput Harryja Pottera i Ivy Pocket, i time se potvrdio kao nadolazeća snaga u dječjoj književnosti.
+

Neka knjiga bude tvoja prva ljetna ljubav

14. 07. 2017.
Uglavnom, ljeto je već u punom zamahu. Škola je davno zaboravljena. A da britki umovi ostanu u treningu, osobito onome od mašte, pripremili smo i tri nova naslova za one najmlađe.
+

Odjeci 2017.

09. 06. 2017.
Svečanom dodjelom nagrada trima prvoplasiranim radovima na državnoj razini i priznanja pohvaljenim radovima u svakoj od hrvatskih županija i Gradu Zagrebu danas je u podne zaključen dvanaesti literarni natječaj ODJECI.
+

Tajni leksikon 3

09. 06. 2017.
Upravo je izašao Tajni leksikon 3 Želimira Hercigonje – treći nastavak iznimno popularnoga lektirnog naslova. Donosimo kratak osvrt.
+

Dom iza žice

01. 06. 2017.
Nakon romana Imaš fejs? i Bacit ću ti kompjuter kroz prozor autorica brojnih uspješnica za djecu i mlade Jasminka Tihi-Stepanić u novom naslovu Dom iza žice zaplovila je vodama angažirane književnosti, postavivši pred čitatelja mnoga pitanja o kojima drugi šute.
+

Predstavljanje radne bilježnice za predškolski uzrast – Igre u prostoru i vremenu

26. 05. 2017.
Danas, u 13 sati na Ljetnoj pozornici stručnjakinje iz Poliklinike SUVAG, logopetkinje Katarina Pavičić Dokoza i Maja Kelić, recenzentice, te Sanja Lanc i Maja Vincek Slunjski, autorice knjige, predstavile su vježbenicu za djecu predškolskog uzrasta – Igre u prostoru i vremenu. Ugodan, opušten i veseo razgovor moderirala je Ivona Despot iz Naklade Ljevak.
+

Predstavljanje Spomenara Jadranke Klepac

25. 05. 2017.
Danas u 9 sati književnica i profesorica matematike Jadranka Klepac predstavila je svoj novi roman Spomenar, nastavak pustolovina djevojčice Dane. Profesoricu i autoricu predstavila je prof. Dubravka Težak, gošća ovog događanja. Razgovor je moderirala Ivona Despot iz Naklade Ljevak. Ulomke iz romana čitala je najmlađa gošća Petra Kusulja, polaznica Škole lijepog čitanja.
+

Dom iza žice – predstavljanje

25. 05. 2017.
Nakon Spomenara, u 10 sati predstavljen je Dom iza žice, novi naslov Jasminke Tihi-Stepanić, inače autorice romana Imaš fejs?, najčitanijega romana za mlade u Knjižnicama grada Zagreba za 2013. godinu.
+

Mali kreativci vratili nas u vrijeme dvoraca, mača i magije

23. 05. 2017.
Drugi je dan miksanoga dijela programa ZBF-a otpočeo u 9:30 na istom mjestu RTL-ovim Kreativnim kutkom Maje Jurin, autorice Priručnika za male i velike kreativce.
+

Tribina i radionica o financijskoj pismenosti za mlade

23. 05. 2017.
Poslije poetskoga modula Kreativnoga kutka na red je došao onaj prozaični, ali ništa manje korisni, modul financijske pismenosti za mlade, uz predstavljanje Priručnika za male ekonomiste. Osim brige za začin života i dušu tijela, potrebno je naučiti kormilariti i materijalnim brodom kroz Scile i Haribde ovoga svijeta. Dakle, opismeniti se financijski, a poznato je da po tom pitanju i ne stojimo baš najbolje!
+

Blagdanske preporuke za najmlađe čitatelje (i one malo veće)!

22. 12. 2016.

 Blagdani su pred vratima, a knjiga je uvijek najbolji dar. Stoga vam donosimo prijedloge naslova koji će razveseliti kako najmlađe čitatelje, tako i one malo starije.

+

Engleski bez granica

15. 12. 2016.

 Prijavite se na Međunarodno natjecanje iz engleskog jezika "Engleski bez granica"!

+

ODJECI vas zovu!

05. 12. 2016.

I ove godine vas pozivamo da prijavite najbolje literarne radove svojih učenica i učenika na natječaj Odjeci! Najbolje radove, kao i uvijek nagrađujemo.

+

Učim i veselim se ili kako učenje učiniti što lakšim

24. 11. 2016.

Rad s djecom s teškoćama u razvoju iznimno je zahtjevan i traži poseban trud svih sudionika uključenih u proces učenja. Uz priručnik "Učim i veselim se" učenje će postati mnogo lakše, zanimljivije i zabavnije, a detekcija i svladavanje teškoća bit će jednostavnije.

+

Geografija: ispiti znanja za 6. i 7. razred

07. 09. 2016.

 Potražite ispite znanja za nastavu geografije za 6. i 7. razred.

+

Geografska putovanja: teme za dodatnu nastavu

07. 09. 2016.

 Potražite materijale za dodatnu nastavu iz geografije od 5. do 8. razreda koji će nastavu učiniti još zanimljivijom i zabavnijom.

+

Materijali za predškolu

07. 09. 2016.

 Naručite Vilinsku učilicu i crtalicu koja će vašim najmlađima pomoći u pripremi za školu!

+

Hrvatska krijesnica: ispiti znanja za hrvatski jezik

07. 09. 2016.

Naručite ispite znanja za nastavu hrvatskog jezika Hrvatska krijesnica od 5. do 8. razreda.

+

Hrvatska krijesnica: ispiti znanja za dopunski rad

07. 09. 2016.

Naručite ispite znanja Hrvatska krijesnica za dopunski rad od 5. do 8. razreda.

+

Ispiti znanja iz književnosti i medijske kulture

07. 09. 2016.

Potražite ispite znanja iz književnosti i medijske kulture od 5. do 8. razreda.

+

Nova školska godina može započeti!

26. 08. 2016.

Kao i svake školske godine, Naklada Ljevak vam je i ove godine pripremila materijale za nastavu hrvatskog jezika za što uspješniji rad u novoj školskoj godini.

+

Želimo Vam sretan početak nove školske godine!

26. 08. 2016.

 Kao i svake školske godine, Naklada Ljevak vam je i ove godine pripremila materijale za nastavu hrvatskog jezika za što uspješniji rad u novoj školskoj godini.

+

Glagoljica za osnovce

04. 07. 2016.

Glagoljična tradicija u Hrvata duga je 11. stoljeća i predstavlja snažan dio hrvatskog identiteta. Ona je važan dio naše pismenosti i kulture, a nalazi se u temeljima naše trojezične i tropismene kulture. Kolika je važnost glagoljice u našoj kulturi, pokazuju i brojni spomenici pisani ovim pismom: Bašćanska ploča (oko 1100. g.), Vinodolski zakonik (1288. g.), Istarski razvod (13./14. st.), Misal po zakonu rimskoga dvora (1483. g.).

+

Dan sjećanja na holokaust

26. 01. 2016.

Dan sjećanja na holokaust međunarodni je dan sjećanja kojim se želi odati počast svim žrtvama nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata. Dan sjećanja na holokaust obilježava se svake godine 27. siječnja kada je Crvena armija oslobodila 7 500 zatvorenika iz koncentracijskog logora Auschwitz. Prva inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na holokaust pokrenuta je 2000. godine kada je 46 vlada potpisalo Deklaraciju Međunarodnog foruma o holokaustu u Stockholmu. Dvije godine kasnije, u listopadu 2002., Ministri obrazovanja članica Vijeća Europe donijeli su rezoluciju da se Dan sjećanja na holokaust treba utemeljiti u svim zemljama, a 2005. godine donesena je odluka da se Dan sjećanja na holokaust obilježava 27. siječnja.

+

MJESTO MEDIJSKE PISMENOSTI U HRVATSKIM ŠKOLAMA

25. 01. 2016.

"Medijska pismenost važan je aspekt obrazovanja, no ona se neće naći na popisu obveznih predmeta u hrvatskim školama", rečeno je na okruglom stolu "Mjesto medijske pismenosti u hrvatskim školama koje je održano u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu. 

+

POŠTUJMO RAZLIČITOSTI I BUDIMO INTERKULTURALNO OSJETLJIVI

10. 12. 2015.

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, jeste li se zapitali: jesam li interkulturalno kompetentan nastavnik? Potičem li svoje učenike na razumijevanje i poštivanje raazličitosti? Jesam li spreman unijeti promjene kako bi ovo društvo postalo humanije?

+

ZAŠTO SE SAMO SRCEM DOBRO VIDI, A BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO?

29. 11. 2015.

Mali princ jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih likova čije se tajne i danas javno čuvaju. 

+

GRAD - TO STE VI

18. 11. 2015.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor proglasio je 2009. datum 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara. 

+

DRAGA MAMA IZ PERA NADE MIHELČIĆ

17. 11. 2015.

Tolerancija, uvažavanje različitosti, odupiranje pomodnosti i drugim vidovima ideološke ili ekonomske propagande - Nada Mihelčić piše otvoreno i mladom čitatelju otvara pogled prema pozitivnim društvenim i općeljudskim vrijednostima. 

+

U SJEĆANJE NA NADU MIHELČIĆ (1946. - 2015.)

29. 10. 2015.

 U Zagrebu je 29. listopada 2015. u 69. godini života preminula književnica NADA MIHELČIĆ, omiljena spisateljica djece i mladih.

+

PUTUJTE SVIJETOM I EUROPOM UZ BOGATE MATERIJALE

21. 10. 2015.

U prodaji su dodatni materijali koji će pomoći svim nastavnicima geografije u osmišljavanju dodatne nastave iz Geografije za šesti i sedmi razred. 

+

UPALI LAMPICU I ČITAJ

15. 10. 2015.

Središnja tema Mjeseca hrvatske knjige vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

+

OBRAZOVNI KURIKULUMI, STANDARDI I KOMPETENCIJE

14. 10. 2015.

Knjiga je namijenjena svim institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem (agencijama za obrazovanje, školama, učiteljicama/učiteljima, roditeljima, znanstvenim institucijama, resornom minIsitarstvu i njegovim stručnim službama te široj društvenoj i kulturnoj javnosti.

+

GRAHAM GREENE - IME BRITANSKOG KNJIŽEVNIKA I BIBLIOTEKE NAKLADE LJEVAK

02. 10. 2015.

Graham Greene (1904. – 1991.) bio je poznati engleski književnik po kojem je nazvana biblioteka Naklade Ljevak. Sva djela koja čine ovu biblioteku propituju odnose suvremenog čovjeka prema ljubavi, sloboodi, ratu, povijesti i jeziku. 

+

INTERVJU U POVODU EUROPSKOG DANA JEZIKA

26. 09. 2015.

Europski dan jezika promiče jezičnu raznolikost Europe i potiče na učenje jezika. Razgovarali smo s Anom Sedlić, profesoricom engleskog jezika i književnosti. Jezik je kao živi organizam, raste, razvija se, ili trune, propada. Morate ga hraniti, njegovati. Čitajte, slušajte, razgovarajte, pišite, zaključila je. 

+

PO ČEMU PAMTIMO PABLA NERUDU?

23. 09. 2015.

Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi... Živi danas, učini danas, riskiraj danas! Ne dozvoli lagano umiranje! Ne zaboravi biti sretan!

+

479 GODINA ZORANIĆEVIH PLANINA

20. 09. 2015.

Arhivski zapisi o Petru Zoraniću vrlo su oskudni. Ponešto se, pa i sama godina rođenja, zaključuje iz njegova jedinoga sačuvanoga djela, Planina.

+

VLADO GOTOVAC (1930. - 2000.)

18. 09. 2015.

Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje!

+

USB ŠTAPIĆ ZA GEOGRAFIJU ZA BOGATIJU I SUVREMENIJU NASTAVU

17. 09. 2015.

U sljedećim odlomcima predstavljamo sadržaj USB štapića za Geografiju i tehničke upute za otvaranje dodatnih materijala.

+

USB ŠTAPIĆ ZA HRVATSKI JEZIK ZA BOGATIJU I SUVREMENIJU NASTAVU

16. 09. 2015.

U sljedećim odlomcima predstavljamo sadržaj USB štapića za Hrvatski jezik i tehničke upute za otvaranje dodatnih materijala.

+

Obogatite nastavu multimedijalnim sadržajima iz geografije

15. 09. 2015.

Za ovo putovanje pripremili smo vam slikokaze, filmove, interaktivne karte, kvizove i asocijacije autora Kazimira Mikića. Na našem portalu korisnici udžbeničkog komplete Geografija Europe 7 Ružice Vuk i Lidije Borko moći će dodatnim multimedijalnim sadržajem obogatiti nastavu geografije.

+

Od Štroce do najutjecajnije ličnosti 19. stoljeća

01. 09. 2015.

Njegovi su ga sugrađani od milja zvali Štroco, a unatoč neobičnom nadimku Strossmayer je postao jedna od najkontroverznijih ličnosti u novijoj povijesti.

+

Preuzmite novi Izvedbeni plan i program za Geografiju od 6. do 8. razreda osnovne škole za školsku godinu 2016./2017.

24. 08. 2015.

Izvedbeni plan i program za nastavu Geografije od 6. do 8. razreda osnovne škole.

+

Primamo predbilježbe za osnovnoškolske i srednjoškolske udžbenike

29. 06. 2015.

Više informacija možete dobiti na telefon 01-48 12 992 ili mailom na knjizara-ljevak@knjizara-ljevak.hr. 

+

Hvala svim Odjekovcima na divnih 10 godina

15. 06. 2015.

Svečano smo proslavili 10. rođendan Odjeka. Hvala svima koji su slali svoje literarne radove punih 10 godina. Pratite nas i dalje. 

+

ODJECI 2014. / 2015.

01. 06. 2015.

Svečana dodjela nagrada i priznanja učenicima i učiteljima sudionicima literarnog natječaja Odjeci održat će se 12. lipnja u 12 sati u Klubu književniku na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. 

+

Priručnik pedagoške dokumentacije

31. 05. 2015.

Područje rada školskoga pedagoga je široko i dotiče se mnogih područja rada u školi.

+

"Više se sviđam sam sebi dok pišem dječje knjige"

20. 05. 2015.

Švedski autor za djecu Ulf Stark posjetio je Zagreb gdje je u sklopu dječjeg programa Zagreb Book Festivala održao predstavljanje knjige "Luđaci i bezveznjaci" u prijevodu Željke Černok (Naklada Ljevak, 2015.)

+

Druženje s autorom i ilustratorom Svenom Nordqvistom

19. 05. 2015.

Djeca sve znaju o Pettsonu i Findusu, a tijekom druženja sa Svenom Nordqvistom postavljali su pitanja i predlagali teme nekih novih slikovnica. Nordqvist je sudjelovao u dječjem programu Zagreb Book Festivala. 

+

Zagreb Book Festival: Miksano za male

18. 05. 2015.

Posjetite Zagreb Book Festival jer vas očekuje: 7 dana i 40 događanja, predstavljanja knjiga domaćih i stranih autora, tribine, radionice za djecu, koncerti. Besplatna kultura dostupna je svima od 18. do 24. svibnja. 

+

Učenje, čitanje i upoznavanje Šibenčana s Nakladom Ljevak

15. 05. 2015.

Četrdesetak učenika šibenske Osnovne škole Petra Krešimira IV. posjetilo je u petak 15. svibnja Nakladu Ljevak. Učenici su se upoznali s odjelima redakcije, marketinga, prodaje, digitalnih izdanja, te s upravom, tajništvom i računovodstvom. Kako im je bilo?

+

Odjeci odjekuju

23. 04. 2015.

U Noći knjige predstavljen je literarni natječaj Odjeci koji ove godine slavi 10 godina. Posjetitelji Knjižare Ljevak mogli su se družiti s profesoricama Jadrankom Klepac, Jasminkom Salamon i Olgom Jambrec.

+

Dan planeta Zemlje

22. 04. 2015.

Geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje glasi Naš je red da vodimo, s naglaskom na održivi razvoj. 

+

Slavite s nama 10 godina ODJEKA

11. 04. 2015.

Literarni natječaj ODJECI već devet godina okuplja najbolje učenice i učenike koji njeguju ljubav prema materinjem jeziku i pisanoj riječi. Slavite s nama 10 godina jer "riječ je svjetlost koja se uvijek iznova užiže" (Jure Kaštelan). 

+

Petar Preradović

19. 03. 2015.

Preradović se smatra najomiljenijim hrvatskim pjesnikom ilirskog razdoblja. 

+

Mato Lovrak

13. 03. 2015.

Uvijek govorim da ne proživi lijepo djetinjstvo onaj koji kao dijete, bosonog ne tračka slobodno po širokim travnjacima.

+

Ante Starčević

28. 02. 2015.

"Vjerujem u sposobnost hrvatskog naroda - suverenitet proizlazi iz naroda, a ne vladarske veličine."

+

Jure Kaštelan

24. 02. 2015.

Pjesnik o kojem govore njegovi stihovi. 

+

Pearson i Hueber konferencije u Zagrebu!

23. 02. 2015.

Naklada Ljevak Školski odjel u suradnji s partnerima Pearson Longmanom i Hueberom Vas poziva na Pearson i Hueber konferencije 7. ožujka u Hotelu Sheraton u Zagrebu!

+

Nikola Kopernik

19. 02. 2015.

 Kako smo iz samog središta svega poznatog postali stanovnici samo još jednog planeta među mnogima?

+

Slavimo 10 godina - sudjelujte u literarnom natječaju O D J E C I

16. 02. 2015.

Pročitajte zašto ove godine trebate sudjelovati u literarnom natječaju O D J E C I. 

+

Johannes Gutenberg, "otac moderne knjige"

03. 02. 2015.

3. veljače 1468. godine u gradu Mainzu na Rajni preminuo je Johannes Gutenberg, „otac moderne knjige“.

+

Anton Pavlovič Čehov: Genij koji je zasjao iz potrebe

29. 01. 2015.

 Anton Pavlovič Čehov: majstor kratke priče, kazališta i najveći kritičar ljudske gluposti!

+

Andrija Mohorovičić

23. 01. 2015.

Svjetski poznati meteorolog, klimatolog i utemeljitelj moderne seizmologije

+

Matija Antun Relković

22. 01. 2015.

Davor, 6. siječnja 1732. - Vinkovci, 22. siječnja 1798.

+

Djelovanje oca hrvatske povijesne znanosti u 17. stoljeću

11. 01. 2015.

Ivan Lučić - Lucius je u svom djelu De regno Dalmatiae et Croatiae objavio zbirku tekstualnih izvora, genealoške table i šest povijesno-zemljopisnih zemljovida, koji čine prvi hrvatski atlas. Lučićevo djelo, pisano znanstvenom metodom, temelj je hrvatske znanstvene historiografije.

+

Pavao Ritter Vitezović

07. 01. 2015.

 363. obljetnica rođenja hrvatskog povjesničara, književnika i leksikografa Pavla Rittera Vitezovića

+

Inicijali i crteži u važnom hrvatskom spomeniku iz 13. stoljeća

06. 01. 2015.

Glagoljica, sačuvani spomenik, običajno pravo, Vinodol, Frankapani - ovo su samo neke od asocijacija koje vežemo uz najstariji cjeloviti spomenik Vinodolski zakonik

+

Svi mi nosimo zastave...

29. 12. 2014.

 "... ali su najteže borbe u sutonu kad se osjećaju sakriveni zakoni života kao olovo i kada je teža teška kao grob."

 

+

Autor hrvatskog narodnog bestsellera

14. 12. 2014.

Pučki pjesnik i franjevac Andrija Kačić Miošić smatra se autorom najvećeg hrvatskog narodnog bestsellera 18. i 19. stoljeća - knjige stihova i proze Razgovor ugodni naroda slovinskoga iz 1756. godine. 

+

Nema područja koje ne poznaje njegovu melodiju

08. 12. 2014.

Vinkovčanin Josip Runjanin uglazbio je riječi Horvatske domovine Antuna Mihanovića. Melodija je prvi puta izvedena na otvorenju gospodarske Hrvatsko-slavonske izložbe u Zagrebu 1891. godine. Hrvatska himna danas se izvodi na svim važnim političkim, gospodarskim, kulturnim, sportskim i društvenim manifestacijama. 

+

Književnik koji je čeznuo za mirom i slobodom

04. 12. 2014.

…U vječnoj čežnji za mirom na vrhu najviših saznanja,
ja ću i umrijeti onako kako sam živio,
protjeran gost samoga sebe,
razdrt olujnim krvavim kovitlacem života.
Koji sam i sam uzvitlao i sam sam bio njegova –
svoja vlastita žrtva.

+

119. obljetnica smrti oca hrvatske terminologije

30. 11. 2014.

Hrvatski jezikoslovac Bogoslav Šulek izmislio je mnoge novotvorice: znakoslov(l)je, kisik, vodik, sumpor, silicij, gradilište, kratkovid, spolnost, ratarstvo, vrhovništvo, školstvo, novovjerac, kolnica (remiza), obavljač (funkcioner), samovlast (apsolutizam), spojitost (kontinuitet), sjedo (sediment), mnogovezje (polisindeton), samokup (monopol).

+

Zvonila su zagrebačka zvona dva dana 1678. godine

27. 11. 2014.

Kada u znak žalosti za nekim dva dana zvone sva zagrebačka zvona, kao što se to dogodilo 27. i 28. studenoga 1678. godine, kada je umro Juraj Habdelić, onda je to izravno i nesvakidašnje iskazivanje počasti pojedincu koji je obilježio i zadužio svoju sredinu, svoj narod i njegovu duhovnu i stvaralačku snagu, pa time i svoje vrijeme.

+

Kulturno i političko uzdizanje Zagreba u vrijeme biskupovanja Maksimilijana Vrhovca

23. 11. 2014.

Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac utemeljio je, potpomognuo ili potaknuo velik broj kulturno-prosvjetnih, društvenih ili humanitarnih institucija krajem 18. i početkom 19. stoljeća. 

+

Je li narodnost i jezik zaista svetinja svakoga naroda?

22. 11. 2014.

Ovo se pitao hrvatski narodni preporoditelj Dragutin Rakovac, autor političkog spisa Mali katekizam za velike ljude. U njemu u obliku pitanja i odgovora brani dostojanstvo hrvatskog jezika i pravo na hrvatsku nacionalnu samobitnost prema mađarskoj vladavini. 

+

Ivan Sergejevič Turgenjev – između Rusije i Zapada

09. 11. 2014.

"Život kakav bio da bio, bolji je od mašte."
 9. studenog 1818. godine rođen je ruski književnik Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma.

+

Strastveni svijet ravnodušja - 101. obljetnica rođenja Alberta Camusa

07. 11. 2014.

 „Osjećati svoj život, svoju pobunu, svoju slobodu, i to što je moguće više, to znači živjeti, i to što je moguće više.“
7. studenog 1913. godine rođen je francuski književnik, filozof i dobitnik Nobelove nagrade Albert Camus.

+

"Taj će vam biti najbolji hrvatski pjesnik!"

29. 10. 2014.

"Taj će vam biti najbolji hrvatski pjesnik!" poklik je koji je stigao iz Kumičićevog uredništva Vijenca 1883. godine, nakon što su primili prve stihove Silvija Strahimira Kranjčevića. Pokazalo se da su Eugen Kumičić i ostatak redakcije Vijenca bili u pravu, jer i danas, 106 godina nakon njegove smrti, Kranjčevića se smatra najznačajnijim pjesnikom čitave jedne književne epohe. 

+

100. obljetnica smrti Frana Galovića

26. 10. 2014.

Fran Galović pisao je kajkavske pjesme, kazališne kritike, bavio se političkom djelatnosti, prevodio je i mnogo čitao. Uvršten je u antologiju suvremenog pjesništva, no vihor rata 1914. nije ispunio jednu njegovu želju. 

+

Dan Organizacije ujedinjenih naroda

24. 10. 2014.

24. listopada 1945. godine stupila je na snagu Povelja Organizacije ujedinjenih naroda!

+

Hrvatski jezik službeni je jezik u javnim službama već 167 godina

23. 10. 2014.

Ivan Kukuljević Sakcinski održao je prvi zastupnički govor na hrvatskom jeziku u Saboru 23. listopada 1843. godine. Četiri godine kasnije, 23. listopada 1847., na Kukuljevićev prijedlog, Sabor donosi zaključak o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog jezika u javnoj uporabi. 

+

Ali i najodvažniji među nama...

16. 10. 2014.

"...strepi od straha pred samim sobom." - Slika Doriana Greya

Danas obilježavamo 160. obljetnicu rođenja velikog irskog pisca Oscara Wildea, čije je oštroumno stvaralaštvo često bilo zasjenjeno događajima iz privatnog života.

+

103. godišnjica rođenja Ive Kozarčanina

14. 10. 2014.

Hrvatski književnik Ivo Kozarčanin rodio se u Hrvatskoj Dubici 14. laistopada 1911. godine. Djelovao je kao novinar i književnik. 

+

103. godišnjica rođenja Ive Kozarčanina

14. 10. 2014.

Hrvatski književnik Ivo Kozarčanin rodio se u Hrvatskoj Dubici 14. laistopada 1911. godine. Djelovao je kao novinar i književnik. 

+

122. godišnjica rođenja Ive Andrića

09. 10. 2014.

"Čudno je kako je malo potrebno da budemo sretni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje!" - Ivo Andrić

+

Svjetski dan učitelja

05. 10. 2014.

Biti učitelj nije samo odrađivati posao iz dana u dan na istom radnom mjestu, biti učitelj znači poučavati učenike, suosjećati s njima, njihovim usponima i padovima. Biti učitelj je poziv. 

+

Svjetski tjedan svemira

04. 10. 2014.

Od 4. do 10. listopada diljem svijeta održava se Svjetski tjedan svemira.

+

Svjetski tjedan svemira

04. 10. 2014.

Od 4. do 10. listopada diljem svijeta održava se Svjetski tjedan svemira.

+

Sergej Jesenjin - sukob boemskog kavanskog života i sjećanja na seosku idilu djetinjstva

03. 10. 2014.

3. listopada 1895. godine rođen je ruski pjesnik i boem Sergej Jesenjin.

+

116. godišnjica rođenja Mije Mirkovića

28. 09. 2014.

Mijo Mirković dugo je bio nepoznat široj javnosti jer je pisao pod pseudonimom Mate Balota. Ovaj ekonomist i književnik rođen je u Raklju 28. rujna 1898., a umro je u Zagrebu 17. veljače 1963. godine.

+

Svjetski dan turizma

27. 09. 2014.

"Turizam se može razvijati samo ako se poštuje i angažira i lokalno stanovništvo koje pridonosi društvenim vrijednostima." - Taleb Rifai, UNWTO

+

Europski dan jezika

26. 09. 2014.

Vijeće Europe i Europska unija 2001. godine organizirale su Europsku godinu jezika. Ova uspješna manifestacija zadobila je pozornost čak 45 zemalja koje su se priključile slavljenju jezične i kulturne raznolikosti Europe i promicanju učenja jezika. Nakon uspjeha Europske godine jezika, Vijeće Europe proglasilo je 26. rujna Europskim danom jezika!

+
16. 09. 2014.

15. rujna 2014. godine – 27. Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

+

Sve do pojave Slavka Kolara, u hrvatskoj književnosti nije bilo pisca kroz čiji bi se cjelokupni opus provlačili elementi humora i satire. Vezan porijeklom za Moslavinu i Posavinu, Kolar se u svojem književnom djelovanju bavio tematikom tipičnom za početa

15. 09. 2014.

Sve do pojave Slavka Kolara, u hrvatskoj književnosti nije bilo pisca kroz čiji bi se cjelokupni opus provlačili elementi humora i satire. Vezan porijeklom za Moslavinu i Posavinu, Kolar se u svojem književnom djelovanju bavio tematikom tipičnom za početak 20. stoljeća – socijalnim tematiziranjem hrvatskog sela, no njegovo humoristično sagledavanje društvenih zbivanja čine ga originalnom pojavom suvremene hrvatske književnosti.

+

139 godina rođenja Dragutina Domjanića

12. 09. 2014.

Slikovita i melodiozna lirika obilježila je književno djelovanje Dragutina Domjanića koji je rođen prije 139 godina u okolici Sv. Ivana Zeline. 

+

155. godišnjica rođenja Vjenceslava Novaka

11. 09. 2014.

Hrvatski romanopisac, dramatičar, feljtonist, glazbeni kritičar i pedagog Vjenceslav Novak rodio se 11. rujna 1859. u Senju.

+

Međunarodni dan pismenosti

08. 09. 2014.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

+

Pearson - Always Learning!

01. 09. 2014.

Naklada Ljevak Školski odjel novi je zastupnik Pearsona za Hrvatsku!

+

Predbilježba udžbenika za osnovnu i srednju školu

03. 07. 2014.

Predbilježbe udžbenika za osnovnu i srednju školu primamo do 20. kolovoza. Jednim korakom stječete brojne pogodnosti: svi udžbenici će vas čekati na jednom mjestu - u samom centru grada, možete plaćati različitim karticama (Diners, Amex, Mastercard, Maestro, Visa) i to putem rata. Udžbenike možete kupiti i na mrežnoj stranici www.ljevak.hr.

+

Kada pucanj uzrokuje rat

28. 06. 2014.

Zašto je nastao Veliki rat kako još nazivaju Prvi svjetski rat? Tko je odgovaran za prvu veliku ratnu katastrofu? Zašto je jedan pucanj uzrokovao veliki rat? Ovo su samo neka od pitanja kojima se mnogi povjesničari bave diljem svijeta dugih 100 godina. Među njima je i Annika Mombauer.

+

Sedma obljetnica smrti Dragutina Tadijanovića

27. 06. 2014.

Dragutin Tadijanović svojim dugim književnim stvaranjem uvrstio se u najveće hrvatske književnike. Na današnji dan obilježavamo njegovu sedmu obljetnicu smrti. 

+

Obljetnica rođenja Gustava Krkleca

23. 06. 2014.

Gustav Krklec, rođen u Udbinji kraj Karlovca 23. lipnja 1899. godine, bio je ugledni prevoditelj i jedan od najznačajnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća.

+

Prva izvedba Gričke vještice u HNK

18. 06. 2014.

18. lipnja 1918. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu izvedena je po prvi puta dramatizacija romana Grička vješticaautorice Marije Jurić Zagorke.

+

Međunarodni dan očeva

15. 06. 2014.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Naime, na tom je području pronađena pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

+

Brazil - zemlja sambe, karnevala i – nogometa!

12. 06. 2014.

Ususret otvaranju Svjetskog prvenstva u nogometu, u natuknicama predstavljamo zemlju domaćina – Brazil!

+

Riječ odjekuje već devet godina

11. 06. 2014.

Na promociji najboljih radova održanoj 6. lipnja 2014. u Društvu hrvatskih književnika okupio se velik broj učenika, učitelja i roditelja iz svih hrvatskih županija. 

+

218. obljetnica rođenja Antuna Mihanovića

10. 06. 2014.

Antun Mihanović, rođen u Zagrebu 10. lipnja 1796. godine, bio je uvaženi hrvatski pravnik i književnik koji je svoje mjesto u hrvatskoj povijesti zauzeo kao autor pjesme Horvatska domovina, koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatskom himnom.

+

Dan zaštite planinske prirode u Hrvatskoj

08. 06. 2014.

Zaštita prirode, osobito planinske prirode, jedan je od osnovnih ciljeva planinarske organizacije. Od kraja 19. stoljeća, kada je ideja o potrebi zaštite tek počela prodirati u našu sredinu, planinari su bili njezini glavni pobornici. S vremenom je zaštita prirode postala još važnija zbog nagle industrijalizacije i intenzivne šumske eksploatacije. Upravo su planinari bili inicijatori zakonske zaštite mnogih vrijednih prirodnih predjela.

+

8. lipnja - Svjetski dan oceana

08. 06. 2014.

Svake godine se obilježavanjem Svjetskog dana oceana pokušava podsjetiti ljude na izuzetnu važnost oceana za život na Zemlji te na katastrofalne posljedice koje onečišćenje, odlaganje smeća, pretjerani izlov ribe te istrebljenje nekih vrsta, kao što su kitovi i delfini, ima na oceane i na prirodnu ravnotežu našeg ekosustava, čiji su oceani bitan dio.

+

Obljetnica rođenja Ante Kovačića

06. 06. 2014.

Mnoge hrvatske škole i knjižnice dobile su ime po Anti Kovačiću, hrvatskom romanopiscu, novelistu i pjesniku. 

+

Svjetski dan zaštite okoliša

05. 06. 2014.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

+

Svečana dodjela nagrada literarnog natječaja Odjeci

04. 06. 2014.

Pozivamo vas sve da prisustvujete svečanoj dodjeli nagrada i priznanja učenicima i učiteljima u petak, 06. lipnja, u 12h u prostorijama Društva hrvatskih književnika!

+

Dan Grada Zagreba

31. 05. 2014.

Grad Zagreb - koliko toga o njemu ne znamo ili znamo?

+

43. obljetnica smrti Josipa Pupačića

23. 05. 2014.

Josip Pupačić je jedan od najcjenjenijih suvremenih hrvatskih pjesnika koji je svoj život okončao pogibijom u zrakoplovnoj nesreći u 43. godini života. 

+

Slavimo različitost!

22. 05. 2014.

Obilježavamo Svjetski dan kulturne različitosti i Međunarodni dan biološke različitosti!

+

Dan zdravih gradova u Hrvatskoj

20. 05. 2014.

Projekt "Zdravi gradovi" jedan je od najjačih projekata za poboljšanje i zdravlje šireg stanovništva nakon djelovanja Andrije Štampara, utemeljitelja hrvatskog javnog zdravstva, a temeljenom na konceptu "snazi ljudske veze" u svakom pogledu.

+

Međunarodni dan muzeja

18. 05. 2014.

Međunarodni dan muzeja prvi puta je obilježen 18. svibnja 1977. godine. Akciju je pokrenuo Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) s ciljem skretenja pozornosti šire javnosti na kulturnu baštinu i važnu ulogu koju igraju muzeji u njezinom očuvanju. U Hrvatskoj se Dan muzeja obilježava od 1980. godine u organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC).

+

88 godina radija i 58 godina televizije u Hrvatskoj

15. 05. 2014.

Radio Zagreb je započeo emitiranje 15. svibnja 1926. riječima Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!, dok je televizijsko emitiranje uslijedilo trideset godina kasnije. 

+

Majčin dan

11. 05. 2014.

Danas posebnu pozornost usmjeravamo prema majkama jer se svake druge nedjelje u svibnju obilježava Majčin dan. Ove godine obilježavamo 100. po redu Majčin dan.

+

09. svibnja – Dan Europe

09. 05. 2014.

Na današnji dan 1950. godine objavljen je dokument pod nazivom Schumanova deklaracija – prvi politički dokument na temelju kojeg je započeo dugi proces povezivanja zemalja Starog kontinenta u geografski, politički i ekonomski povezanu cjelinu.

+

Svjetski dan slobode medija

03. 05. 2014.

Svjetski dan slobode medija podsjeća nas na važnost slobodnih medija kao i na njihovu temeljnu ulogu u civilnom društvu. 

+

Život posvećen književnosti – Antun Branko Šimić

02. 05. 2014.

Glavni predstavnik hrvatskog ekspresionizma i jedan od najistaknutijih pjesnika hrvatskog modernizmaAntun Branko Šimić svojom je poezijom otvorio vrata u nove, tada još neistražene svjetove u hrvatskoj književnosti. Svoj najveći doprinos ostvario je zbirkom pjesama Preobraženja, kojom je predstavio ne samo novo shvaćanje pjesništva, već i književnosti i kulture.

+

Književnost kao prisjećanje

01. 05. 2014.

Što čitaju 'obični' ljudi, kako se nose s književnošću i čega se o pročitanom sjećaju? Lovro Škopljanac u svojoj knjizi Književnost kao prisjećanje daje glas ovoj 'tihoj većini' – svim čitateljima i čitateljicama kojima nije pružena mogućnost da svoja čitateljska iskustva samostalno izraze.

+

139. rođendan Vladimira Vidrića

30. 04. 2014.

Vladimir Vidrić rodio se 30. travnja 1875. godine. Bio je na glasu zbog svog burnog života, nevjerojatne inteligencije i fotografskog pamćenja, a pripadao je kontroverznom naprednjačkom političkom krugu.

+

Svjetski dan plesa

29. 04. 2014.

Na današnji je dan rođen Jean Georges Noverre, jedan od najvećih plesnih reformatora koji se istaknuo kao plesač i koreograf, a prozvan je i Shakespearom plesa. 

+

Tjedan u kojem slavimo knjigu

23. 04. 2014.

Svaki dan u sebi nosi neku obljetnicu. Neke nose značenje samo pojedincu, neke odjekuju kroz povijest i obilaze čitav svijet. Ovaj nam tjedan donosi niz datuma koji su odredili književnost i njezin tok kroz povijest.

+

Dan planeta Zemlje

22. 04. 2014.

Globalna inicijativa usmjerena je prema zaštiti prirodnih resursa planeta Zemlje, a organizirano se obilježava u 175 država. Jedna od njih je i Hrvatska. "Zeleni gradovi" ovogodišnja su tema obilježavanja Dana planeta Zemlje. 

+

Sretan Uskrs

20. 04. 2014.

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan koji uveseljava različitim simbolima i blagdanskim običajima. 

+

Život "hrvatskog Andersena" Ivane Brlić-Mažuranić

18. 04. 2014.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je 18. travnja 1874. u Ogulinu, a unuka je prvog hrvatskog bana pučanina Ivana Mažuranića i autora spjeva Smrt Smail-age Čengića. Prije svoje udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića pisala je dnevnike u kojima je otkrivala zgode iz vlastitog života i osjećaje, a postala je prepoznatljiva po djelu Čudnovate zgode šegrta Hlapića. U zbirci bajki Priče iz davnine unijela je i dašak svog rodnog mjesta - ogulinskog kraja te je svojim bajkama pridonijela stvaranju bajkovite baštine Hrvatske. S pravom je prozvana "hrvatski Andersen". 

+

Škola Stepping Stones nalazi dom na imanju tvorca Sherlocka Holmesa

17. 04. 2014.

Škola za djecu s posebnim potrebama nalazi novi dom na bivšem imanju sir Arthura Conana Doylea.

+

Osvrt na nedavno objavljene rezultate međunarodnog testiranja PISA.

16. 04. 2014.
Programme for International Student Assessment (PISA) nedavno je objavio rezultate međunarodnog testiranja učenika provedenog 2012.g.

PISA je program međunarodne procjene znanja i vještina učenika u dobi od 15 do 16 godina koji se provodi svake tri godine u zemljama članicama i zemljama partnerima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD). To je najveće međunarodno obrazovno istraživanje koje ispituje znanje i kompetencije učenika u tri glavna područja – čitanju, matematici i prirodoslovnoj pismenosti, a 2012. godine provodilo se i testiranje sposobnosti rješavanja problematskih zadataka (problem solving). 

PISA je program koji testira i procjenjuje opseg znanja koje su 15-godišnjaci usvojili, a koje je ključno za uspješno snalaženje u suvremenom svijetu. Ovaj se program ponosi svojim načelima procjene, koja ne uzimaju u obzir samo mogućnost učenika da reproducira usvojeno znanje, već i njegove sposobnosti da primijeni usvojeno znanje u različitim situacijama i uvjetima, kako u školi, tako i izvan nje. Ovaj pristup PISA je usvojila na temelju činjenica da se u suvremenom društvu od samog znanja više vrednuje ono što pojedinac s tim znanjem može učiniti.

U međunarodnom testiranju provedenom 2012. godine sudjelovale su 34 zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak i 31 zemlja partner (među kojima je i Hrvatska), te je brojkom od 65 zemalja sudionica testiranje pokrilo čak 80 % svjetske ekonomije. U testiranju sposobnosti rješavanja problematskih zadataka, koje nije obavezno, sudjelovale su 44 zemlje.
 

Hrvatska je u PISA testiranju sudjelovala čak tri puta do sada (2006., 2009. i 2012.g.), a 2012. godine sudjelovala je i u novom testiranju sposobnosti rješavanja problematskih zadataka. Rezultati učenika i učenica hrvatskih srednjih škola nažalost su u sva tri ciklusa bili ispod prosjeka zemalja OECD-a u svim testiranim područjima. U detaljnijoj analizi koju je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta velika je razlika vidljiva u razini pismenosti između učenika strukovnih škola i gimnazija. Djevojčice su tradicionalno bolje od dječaka u području čitalačke pismenosti, a dječaci su pak bolji u matematici. Zanimljiv je podatak da su djevojke postigle nešto bolje rezultate na području prirodoznanstvene pismenosti od dječaka. 

Ukupno gledano, stoji u izvješću MZOS-a, Hrvatska je među zemljama koje ne bilježe nikakvu promjenu u odnosu na prethodne cikluse. Prema riječima ministra Željka Jovanovića, takvi su rezultati očekivani, jer ni u hrvatskom obrazovnom sustavu nije došlo do značajnih promjena u posljednjih osam godina. Ministar ističe da se „krenulo u izvedbu novih strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, kako bi na temelju ovakvih rezultata vidjeli na koji je način moguće učiniti promjene u hrvatskom obrazovnom sustavu“.

Hrvatska će, kao zemlja koja bilježi izuzetno velik odaziv učenika za ovo međunarodno testiranje, sudjelovati i u sljedećem ciklusu testiranja koje će se provesti 2015.g.

 

+
15. 04. 2014.

Tridesetak hrvatskih iseljenika putovalo je brodom, a sedamdesetak hrvatskih mornara s broda Carpathia, koji je plovio 58 milja jugoistočno prema Rijeci, aktivno je sudjelovalo u spašavanju putnika. 

+

U spomen na omiljenog basnopisca de La Fontainea

13. 04. 2014.

Sjećate li se basne o kornjači i zecu? 
Dok je kornjača žurila kako bi stigla na cilj, zec je spavao jer je smatrao da je brži od nje. 
Fontaine nas u ovoj priči uči: 

"Ništa ne pomaže što trčimo, treba krenuti na vrijeme"


Fontainove basne remek su djelo svjetske književnosti, a životinje koje opisuje ogledalo su ljudskih slabosti.

+

92. obljetnica rođenja Vesne Parun

10. 04. 2014.

Na današnji je dan, 10. travnja 1922. na otoku Zlarinu, rođena Vesna Parun, jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja čija je poezija prevedena u petnaestak stranih knjiga u Poljskoj, Rusiji, Francuskoj i Švedskoj.

+

Besplatan pristup arhivu geografskih karti knjižnice New York Public Library

08. 04. 2014.

Više od 20 000 geografskih karti dostupno na web stranicama knjižnice grada New Yorka

+

Svjetski dan zdravlja uz Nakladu Ljevak

07. 04. 2014.

Prva skupština u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije održana je 1948., a današnji dan proglašen je Svjetskim danom zdravlja i slavi se od 1950. godine. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, pod sloganom „Mala bića, velike prijetnje“, transimisivne su bolesti, odnosno sve bolesti koje prenose vektori (komarci, papatače, krpelji, stjenice i dr.g), pojavljuju se u gotovo 100 zemalja i utječu na zdravlje gotovo polovice svjetske populacije, kako ljudi tako i životinja. 

+

Sat za planet Zemlju

31. 03. 2014.

Diljem je svijeta obilježen Sat za planet Zemlju

+

Ptica pričalica Alemperka

28. 03. 2014.


Ptica pričalica Alemperka iz djela Jasne Horvat potiče osnovnoškolcima interes za hrvatsku mitologiju te pomaže u razumijevanju folklornih tradicija, simbola i običaja. 

 +

Novi pogled na knjigu "Čitanja Matoša"

28. 03. 2014.

„Ova je knjiga plod duge ljubavi i zanimanja za Matoša.“ 
D. Oraić Tolić
Do 1. svibnja 2014. godine u knjižari Ljevak, povodom nedavno obilježene 100. obljetnice smrti A. G. Matoša, svim kupcima odobravamo popust od 20 posto na kupnju knjige Čitanja Matoša!

+

Geografija turizma

23. 03. 2014.

Turistička regija podrazumijeva prostor čiji elementi homogenosti proizlaze iz obilježja atrakcijske osnove i dosadašnjega turističko-geografskog razvoja.

+

U svijetu pojmova

18. 02. 2014.

U svijetu pojmova tražit će i nalaziti mnoge odgovore djevojčice i dječaci od 5. do 8. razreda osnovne škole te djevojke i mladići svih srednjih škola. Ovo je knjiga koja će maturantice i maturante voditi do uspješnog polaganja mature.

+

USUSRET DEVETIM ODJECIMA

13. 02. 2014.

Dragi naši bivši, sadašnji i budući ODJEKOVCI!
Vaši su ostvaraji, iz godine u godinu, jasna i snažna potvrda misli i poruka iz Preradovićeve pjesme.
Oni nose, donose ljubav prema zavičaju, jeziku i domovini, radošću obilježeno pripadanje obitelji, školi, zajednici . . 
Zbornik Odjeci čuva ponajbolja ostvarenja osnovnoškolaca različitih generacija iz svih županija Lijepe Naše.

+

Ponavljalica

06. 02. 2014.

Udžbenik Hrvatska krijesnica, kojim ste se do sada služili u stjecanju znanja o svojemu jeziku, upotpunjen je Hrvatskom krijesnicom – Ponavljalicom.

Prelistaj Ponavljalicu!

+

Čitanke u nastavi književnosti

22. 01. 2014.

Uspješno poučavanje (učitelj) i učenje (učenik) umnogome ovisi o odgovarajućim metodama, načinima i oblicima rada, ali i o odgovarajućim nastavnim sredstvima i pomagalima. Između svih nastavnih sredstava najistaknutiji je zasigurno udžbenik. Vladimir Anić udžbenik definira kao “osnovnu školsku knjigu iz koje se uči nastavni predmet” ...

+

Nova škola

09. 01. 2014.

Nova škola priprema učenice/učenike za život u uvjetima digitalizacije, informatizacije, globalizacije, demokracije, višejezičnosti, višekulturnosti i pluralizma.

+

Odabrani primjeri za dodatnu nastavu geografije

02. 01. 2014.

 Odabrani primjeri za dodatnu nastavu geografije
Dodatna nastava geografije poseban je izazov učiteljima geografije i učenicima koji u njoj sudjeluju jer se temelji na novoj paradigmi učenja, usmjerenoj na učenika, njegove individualne stilove učenja, individualni napredak na temelju uloženih napora, samostalni rad, rad u paru, rad u skupini…

+

MyGrammarLab

02. 01. 2014.

 Think all grammar courses are the same? Think again…

MyGrammarLab teaches and practises grammar through a unique blend of book, online and mobile resources – offering every learner of English the opportunity to study grammar in the way that best suits their needs.

Knjige možete naručiti na www.ljevak.hr

+

Udžbenik Hrvatska krijesnica

17. 12. 2013.

Traži se novo znanje za novo doba

Hrvatska krijesnica daje jedan od putova prema novom znanju
za novo doba. Novo znanje za novo doba pretpostavlja aktivni odnos prema stvarima, a ne pasivno prihvaćanje gotovih rješenja.
Dobro, jednostavno i pregledno osmišljeno! 

+

LITERARNI NATJEČAJ ODJECI

17. 12. 2013.
Dragi učenici, poštovane učiteljice i učitelji,
pozivamo Vas da i ove godine sudjelujete u LITERARNOM NATJEČAJU ODJECI!

 

+

Hrvatska čitanka

17. 12. 2013.

Svaka naša Hrvatska čitanka od V. do VIII. razreda osnovne škole donosi odabrana književna djela kao temeljne sadržaje procesa u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti.
Namjera nam je da izabrani sadržaji pobude želju za znanjem, za otkrivanjem novih svjetova, da omoguće samostalni istraživački učenički rad na području književnosti, jezika, jezičnog izražavanja, medijske kulture – i tako pridonesu u oblikovanju vlastitoga uma, srca i duha – vlastite osobnosti svakog učenika.

+

UVOD U GLAGOLJICU

16. 12. 2013.

UVOD U GLAGOLJICU
Što je glagoljica?

+

Što je geografija?

15. 12. 2013.

U prošlosti su ljudi slabo poznavali prostore izvan kraja u kojemu su živjeli. Nepoznat je bio i svemir, ali i brojne pojave i procesi na Zemljinoj površini.

+