DRAGA MAMA IZ PERA NADE MIHELČIĆ

Nada Mihelčić napustila nas je 29. listopada 2015. godine, a iza sebe je ostavila velik broj djela koji oduševljavaju brojne generacije djece i mladih. Jedno takvo djelo je i njezin posljednji roman Draga mama koji je kvalitetan zbog stila pisanja autorice Mihelčić. 

Sva su događanja, ali i sve misli, emocije i unutarnji rascjepi prikazani iz pripovjedačke i fokalizatorske pozicije Viktorije, odnosno Bucke, kako je, ne obazirući se na činjenicu da se mladoj djevojci to nimalo ne sviđa, uporno zove njezina majka. Viktorijin pogled, dakako, maksimalno je subjektivan, obilježen lepezom različitih emocija i stanja koje proživljava tijekom najtežih mjeseci svoga odrastanja, no isto tako on je i iznimno zreo, u širini i dubini zahvata svijeta oko sebe možda i netipično zreo za tinejdžerku. Takav fokalizator, nesumnjivo, romanu osigurava doticanje problematike koja je mnogo više od individualnih teškoća jedne djevojke i jedne obitelji.


Nada Mihelčić vrlo otvoreno piše o aktualnim društvenim fenomenima poput bračne krize i neslaganja, nevjere, položaja djeteta u situaciji nakon razvoda roditelja, školske problematike i neadekvatnog odnosa između profesora i učenika.

Pogled koji Nada Mihelčić otvara mladome čitatelju jest pogled prema pozitivnim društvenim i općeljudskim vrijednostima – toleranciji, uvažavanju različitosti, odupiranju pomodnosti i drugim vidovima ideološke ili ekonomske propagande, otvorenom umu i zdravom razumu. Ipak, kada bi se morala izdvojiti jedna, glavna kvaliteta čovjeka koju njezina fikcijska proza vrednuje kao onu koja je nezaobilazna, nulta pozicija bez koje sretan život nije moguć, onda je to svakako sloboda – sloboda od pritisaka različitih vrsta, sloboda od nametnutih društvenih i osobnih uloga. Sloboda od krivih vrijednosti koje nam društvo nerijetko nameće, baš kao i mi sami, ono je temeljno što životu, unatoč svemu, možda može osigurati smisao. (…)


Ovo je još jedan roman koji će rado čitati svi jer Nada Mihelčić privlači čitatelje svojom otvorenošću, a s time se slaže i autorica Pogovora knjige Draga mama.

Metafora sazrijevanja i metafora započetog, još neispisanog pisma. „Draga mama…“ rečenica je koja će se nastaviti na upravo onoliko načina koliko ima i čitatelja ovoga romana. I ni jedna od tih rečenica neće biti kriva, što je zasigurno znala i draga Nada Mihelčić, književnica otvorenih pogleda, misli i rečenica. A upravo u takvim pogledima kriju se dobri ljudi, baš kao što se u otvorenim mislima kriju dobri tekstovi.Napomena: odlomci u kurzivu izdvojeni su iz Pogovora Andrijane Kos-Lajtman

Knjigu pronađite na sljedećoj poveznici:
http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-20306-draga-mama