Dan planeta Zemlje

Brojna događanja na svim kontinentima 22. travnja usmjerena su prema obilježavanju Danu planeta Zemlje. Ovogodišnje geslo glasi "Naš je red da vodimo" s naglaskom na održi razvoj.

 

Dan planeta Zemlje prilika je da istaknemo koliko je važno brinuti o zaštiti okoliša, reciklirati i zbrinjavati otpad na odgovarajući način. Zelenija budućnost ovisi samo o nama, odluke koje donosimo danas odrazit će se na naš život sutra, a nemojmo zaboraviti da su prirodna bogatstva naš najvrjedniji resurs koji smo obavezni čuvati i za buduće naraštaje.

  Mihael Zmajlović (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode)
 

Kako je i sam ministar Zmajlović naglasio, obilježavanjem Dana planeta Zemlje skreće se pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog globalnog onečišćenja te se želi zaštititi prirodne resurse.

 

Zadnji izvještaj o stanju planeta upozorava da se broj sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i riba širom svijeta  prepolovio tijekom posljednjih 40 godina. Broj jedinki kopnenih i morskih vrsta manji je za 39 posto, dok je slatkovodnih vrsta 76 posto manje. Bioraznolikost nestaje u svim dijelovima planeta, no najizraženija je  u tropskom dijelu – primjerice u Južnoj Americi smanjila se za 83 posto populacija divljih vrsta.


Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.


U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman
udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Portal Muzika.hr pripremio je niz pjesama glazbenika koji su u posljednjih nekoliko desetljeća bilježili opažanja o Majci Zemlji, brizi za okoliš i budućnosti koja nas čeka ako ne budemo razmišljali zeleno. Pjesme poslušajte OVDJE.

Izvor:
http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/04/obiljezava-se-dan-planeta-zemlje-nas-je-red-da-vodimo/
http://www.muzika.hr/clanak/50313/vijesti/na-dan-planeta-zemlje-poslusajte-pjesme-o-nasem-planetu.aspx