Blagdanske preporuke za najmlađe čitatelje (i one malo veće)!

 Razveselite svoje najmlađe veselim naslovima Naklade Ljevak!


Zimski praznici su pred vratima, zima nam je stigla, a snijeg samo što nije. Ovo je idealna prilika da obogatite biblioteku svojih najmlađih brojnim naslovima koje smo pripremili upravo za njih. Jer tko kaže da knjiga i čitanje moraju biti dosadni? Zimski praznici su idealno vrijeme da djeci pokažemo da je knjiga jako zabavno društvo.

Prednosti čitanja su brojne, kao što i sami znamo i zato je knjiga ovih blagdana najbolji dar svakom djetetu. Čitati treba od najmlađe dobi, a najbolja knjiga za ranu dječju dob sigurno je Mačak Sivko autorice Jagode Milolože. Prva je to slikovnica s proširenom stvarnošću u Hrvatskoj namijenjena djcei vrtićke dobi koja će ih naučiti ponešto o osjećajima s kojima se susreću, kako ih razumjeti i prepoznati kod drugih. Za one malo starije kojima je djetinjstvo još uvijek najljepše doba idealna je knjiga Čokoladne godine Mladena Kopjara koja prati odrastanje malenog Darka i njegove dogodovštine koje uključuju i njegovu obitelj i prijatelje. Odrastanja i školske dobi prisjetit ćemo se uz romane Jadranke Klepac Kora od jabuke i Spomenar u kojem pratimo dogodovštine djevojčice Dane i njezinih prijatelja. Za nešto starije tu je nastavak hit romana Tajni leksikon Želimira Hercigonje Tajni leksikon 2 u kojem autor ponovno donosi zgode djevojčice Anamarije i njezinih školskih kolega, a o svim događajima saznajemo iz leksikona koji kruži školom.

Za sve ljubitelje malo drugačijih romana, imamo prave književne poslastice. Uz svjetski hit Bobbieja Peersa Kradljivac luridija mali čitatelji upoznat će svijet genija Williama Wentona i njegovu nevjerojatnu sposobnost razbijanja kodova. Svojom radnjom mlade će čitatelje oduševiti i roman Ulfa Starka Luđaci i bezveznjaci, priča o jednoj djevojčici, zamjeni identiteta i nestanku jednog jako dragog psa. Za sve ljubitelje Nade Mihelčić, jedne od omiljenih i najčitanijih autorica za mlade, pripremili smo roman Draga mama, priču o odnosu majke i kćeri koji odudara od uobičajenih tipiziranih i romantiziranih prikaza ovog odnosa. A nešto zanimljivo pripremili smo i za najmlađe čitatelje. Zbirka poučnih priča Patuljci žive u kuglama Jadranke Klepac naučit će djecu o brizi za okoliš, ljubavi prema prirodi i važnosti ekološkog sustava.

Osim što su zimski praznici idealni za čitanje, također su idealni i da bi se naučilo nešto novo i zanimljivo. Djecu je od malih nogu važno naučiti raspolagati novcem, a upravo tome naučit će ih Priručnik za male ekonomiste Jelene Filipović i Ružice Brečić. Osim za učenje, praznike možemo iskoristiti i za ponavljanje već naučenoga. Uz Hrvatsku krijesnicu – Ponavljalicu i priručnika U svijetu pojmova školarci će obnoviti i proširiti znanje o svom jeziku. No nije sve učenje lako i jednostavno, pogotovo djeci koja se s određenim teškoćama u razvoju. Upravo njima namijenjeni su didaktički materijali za ovladavanje grafomotoričkim, emotivnim i drugim teškoćama. Uz Vilinsku učilicu i crtalicu i priručnik Učim i veselim se svladavanje teškoća postat će lako i jednostavno. A za sve najmlađe pripremili smo knjižicu Ja sam ja autorica Jagode Milolože i Gordane Lukačić koja će im postati idealno sredststvo za čuvanje vrtićkih uspomena.

Ako ste mislili da smo zaboravili na nešto starije čitatelje, prevarili ste se. Njima smo pripremili Vodič za interkulturalno učenje u kojem će se upoznati s pojmovima interkulturalizma i multikulturalizma, kako načela interkulturalizma i multikulturalizma primijeniti u razredu i školi, ali i brojnim drugim zanimljivim temama.

Nadamo se da ćete uživati u čitanju i obogatiti svoje slobodno vrijeme.