Odjeci 2017.

Svečanom dodjelom nagrada trima prvoplasiranim radovima na državnoj razini i priznanja pohvaljenim radovima u svakoj od hrvatskih županija i Gradu Zagrebu danas je u podne zaključen dvanaesti literarni natječaj ODJECI.

Stručni je žiri, koji se sastojao od Olge Jambrec, ujedno i idejne začetnice natječaja, Jasminke Salamon, Ivane Ljevak Lebede, Nives Tomašević, voditeljice današnjega događaja, Kristijana Vujičića i Mladena Jankovića, najboljim radom proglasio pjesmu "Oči jednog pjesnika" učenika osmog razreda Osnovne škole "Josip Kozarac" iz Slavonskog Šamca, Petra Vođinca. Drugu je nagradu osvojila Rita Maria Binički, učenica osmog razreda Osnovne škole "Vladimir Nazor" iz Duge Rese radom naslovljenim "Vukovar" dok je trećenagrađenim proglašen Josip Pekas iz dugoratske Osnovne škole "Jesenice" i njegova "Za vavik naša zemja".

Petar i Josip svoje su radove pročitali pred okupljenom publikom, dok je rad Rite Marie Binički, koja nije mogla biti s nama, pročitala Jasminka Tihi-Stepanić.

Nakon njih, na red su došli najbolji učenički radovi u županijama. Redom: Anja Vukojević, 6. r., iz OŠ Mihovila Pavlinovića Metković za Dubrovačko-neretvansku županiju, Marija Piteša, 6. r., iz OŠ Majstora Radovana Trogir za Splitsko-dalmatinsku županiju, Lea Relja, 6. r., iz OŠ Vidici Šibenik za Šibensko-kninsku županiju, Ema Pintarić, 6. r., iz OŠ Stanovi Zadar za Zadarsku županiju, Darijo Raulić, 8. r., iz OŠ Donji Lapac za Ličko-senjsku županiju, Stela Lučić-Jozak, 5. r., iz OŠ Vladimira Nazora Krnica za Istarsku županiju, Ema Stupac, 8. r., iz OŠ Rikarda Katalinića Jeretova Opatija za Primorsko-goransku županiju, Nedeljka Ivošević, 5. r., iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin za Karlovačku županiju, Kristina Grubić, 7. r., iz OŠ Mursko Središće za Međimursku županiju, Klara Mihin, 6. r., iz OŠ Petrijanec za Varaždinsku županiju, Ana Morena Bašak, 6. r., iz OŠ Franje Horvata Kiša Lobor za Krapinsko-zagorsku županiju, Luka Hasan, 5. r., iz I. OŠ Vrbovec (PŠ Preseka) za Zagrebačku županiju, Dino Tadić, 7. r., iz OŠ Dvor za Sisačko-moslavačku županiju, Maja Hudjek, 6. r., iz OŠ Molve za Koprivničko-križevačku županiju, Anamarija Jukić, 7. r., iz IV. Osnovne škole Bjelovar za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Rea Malčić, 5. r., iz OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo za Požeško-slavonsku županiju, Ivan Stašina, 8. r., iz OŠ Đure Pilara Slavonski Brod za Brodsko-posavsku županiju, Ella Štajner, 7. r., iz OŠ Suhopolje za Virovitičko-podravsku županiju, Timon-Blaž Zečević, 7. r., iz OŠ Franje Krežme Osijek za Osječko-baranjsku županiju, Nina Matanović, 7. r., iz OŠ Mate Lovraka Županja za Vukovarsko-srijemsku županiju te Matea Mršo, 8. r., iz OŠ Ante Kovačića Zagreb za područje Grada Zagreba.

Nažalost, svi dobitnici nisu mogli biti s nama, ali i njihov glas može se čuti u otisnutom Zborniku Odjeka.

Današnje posebne gošće, književnice Jadranka Klepac i Jasminka Tihi-Stepanić, lijepim su riječima komentirale i radove i učeničke izvedbe.

Većinom su radovi sadržavali domoljubne, zavičajne te običajne motive, a mnogi pripadaju svojim izrazom i dijalektalnoj književnosti.

Na kraju, preostaje se zahvaliti svim sudionicima, svim dobitnicima i njihovim školama te, naravno, i svim dragim ljudima uključenima u ovaj višegodišnji projekt.

Hvala vam i vidimo se dogodine!