William Wenton u prestižnom društvu najboljih po izboru roditelja

Spajajući elemente Harryja Pottera, Da Vincijeva koda i X-Mena, Kradljivac luridija tvori zanimljivu, napetošću ispunjenu slagalicu u čijem će rješavanju čitatelju pomoći tekstom razbacane znanstvene mrvice što vode do konačnih odgovora.

Mladi William Wenton, dječak s čudesnom sposobnošću razbijanja kodova, hrvatsku je čitateljsku publiku osvojio još lani, odmah po objavljivanju hrvatskoga izdanja svjetske uspješnice Bobbieja Peersa. No, norveški pisac i njegov mladi junak sada su dobili novo, vrlo važno, priznanje. Američka ih je udruga Parents' Choice Foundation uvrstila na popis preporuka Parents' Choice Awarda za 2017. godinu.

Parents' Choice Foundation od svojega osnutka 1978. godine služi kao neovisni vodič za najkvalitetniju dječju literaturu, medije i igračke. Budući da vjeruju kako su sva djeca rođena kao mali znanstvenici, glazbenici, umjetnici i književnici te kako te dječje talente treba razvijati igrom i učenjem, iste su godine utemeljili Parents' Choice Award. Zadaća odbora za dodjeljivanje nagrade, koji čine odgojitelji, znanstvenici, umjetnici, knjižničari, roditelji i, naravno, djeca, jest da odabire djela čiju su izvrsnost prepoznali. Te preporuke potom služe kao pouzdan i neovisan izvor podataka za roditelje i sve ostale uključene u proces brige o djeci.

Uvrštavanjem na ovaj popis William Wenton našao se u prestižnom društvu malih junaka, poput Harryja Pottera i Ivy Pocket, i time se potvrdio kao nadolazeća snaga u dječjoj književnosti.

Zbog zanimljivih likova koji se hvataju u koštac sa zlom, čitatelji će žudjeti za dodatnim stranicama o Williamu i pitat će se gdje će ih još odvesti njegova bionička pustolovina jer ovo je, očito, samo početak. Kradljivac luridija zaista i jest bio samo početak priče čiji vam nastavak Naklada Ljevak s ponosom najavljuje uoči povratka u školske klupe.

Knjigu možete kupiti ovdje.

PETRA MIOČIĆ