Titanic je britanski putnički brod koji je iz Southamptona krenuo 10. travnja 1912. prema New Yorku. Gradnja broda započela je 1909., a trajala je do 31. svibnja 1911. kada je na opće oduševljenje sto tisuća ljudi pokazan brod dužine 269 metara i širine 28 metara. Uslijedila je ugradnja strojeva i uređivana je unutrašnjost. Unatoč najnaprednijoj tehnologiji koja je uložena, putnički je brod tijekom svog prvog putovanja udario u ledeni brijeg u 23:40 (14. travnja). Pomorska katastrofa bila je neizbježna i brod je potonuo u 02:20 15. travnja 1912. godine. 

Tridesetak hrvatskih iseljenika putovalo je brodom, a sedamdesetak hrvatskih mornara s broda Carpathia, koji je plovio 58 milja jugoistočno prema Rijeci, aktivno je sudjelovalo u spašavanju putnika. Neki od stradalnika umirali su zbog hipotermije jer je temperatura oceana bila -2⁰C, drugi zbog pada s velike visine, ali prema proračunu povjesničara Haasa i Eatona, najgoru smrt doživjelo je tridesetak strojara koje je brodolom zatekao u potpalublju gdje su radili do zadnjih trenutaka. U ranim jutarnjim satima, u 4:10 stigla je Carpathia i odmah započela akciju spašavanja preživjelih. Usprkos tome, s Titanicom su nestala i 1.522 ljudska života od ukupno 2.228 putnika po čemu se Titanic svrstava u najveće pomorske katastrofe. Olupina broda pronađena je 1. rujna 1985. godine. 

Danas nam je poznato gdje se nalaze dvije od ukupno 76 medalja koje su dodijeljene hrvatskim mornarima koji su sudjelovali u spašavanju putnika. Jedna je u vlasništvu Fabija Juričića iz Labina, a druga u Gradskom muzeju u Karlovcu. Troje hrvatskih iseljenika preživjelo je ovu pomorsku katastrofu. 

Titanic i njegova pomorska katastrofa bila je inspiracija mnogima koji su zabilježili priču o potonoću. Tako je održana prva Međunarodna konferencija o zaštiti ljudskog života na moru u Londonu 1913. godine. Najuspješniju ekranizaciju ostvario je James Cameron koji je s glumcima Kate Winslet i Leonardom DiCaprijem filmom Titanic osvojio 11 od ukupno 14 nominacija za glumačku nagradu Oscar. 


O gradnji i izgledu broda, teorijama potonuća i ostalim zanimljivostima pročitajte u 29. broju časopisa Drvo znanja.