Stvarajmo Knjižnu booku!

Uobičajeno je druženje s knjigom osoban i pomalo osamljen čin, a mi pak želimo pokazati kako se radost čitanja može dijeliti i slaviti. Slavljenje knjige i čitanja zove se Knjižna booka!


Četvrtu godinu zaredom Hrvatska udruga školskih knjižničara obilježava Međunarodni dan dječje knjige upravo Knjižnom bookom!

Svečanost knjige i čitanja Knjižna booka prve se godine odigrala na Zrinjevcu, a otada se ova manifestacija održava u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja simbolikom i ozračjem predstavlja upravo idealan okvir za sadržaj koji želimo pokazati i poruke koje želimo uputiti javnosti.

Prvotno smo je namijenili učenicima osnovnih škola s kojima i započinje ozbiljnije druženje s knjigom, a već drugu godinu našoj svečanosti prisustvuju i učenici srednjih škola.

Iako Knjižnu booku organizira Podružnica Grada Zagreba i Zagrebačke županije, ona otpočetka prelazi lokalne okvire, naročito ove godine kad će se u sklopu Knjižne booke održati i završnice dvaju natječaja u koje su uključeni učenici i osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Prvim, literarnim natječajem Kanižajada Limačijada odajemo počast pjesniku igre riječi, Podravcu Paji Kanižaju, a drugi je nazvan Stvarajmo eKreativno i potiče izražavanje i kreativnost učenika u novim medijima.

Program svečanosti knjiga i čitanja zamišljen je kao mozaik prigodnih i zabavnih sadržaja. Učenici prikazuju radost čitanja i druženja s knjigom po vlastitom izboru, izložbom, scenskim prikazom, glazbom, filmom, a imaju priliku i odmjeriti svoje znanje o pročitanom u zanimljivom kvizu.
Prilika je to i za predstavljanje knjižarstva, novih naslova za djecu i mlade, susrete s književnicima i ilustratorima, što možemo zahvaliti partnerima – prijateljima knjige i čitanja: Nakladi Ljevak, Alka scriptu, Školskoj knjizi i domaćinu – Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Pozivamo Vas, pridružite nam se 27. ožujka 2018. od 11 do 17 sati u Hramu tišine i proslavite Knjižnu booku!


Za Hrvatsku udrugu školskih knjižničara
Vanja Jurilj, predsjednica
Kontakt:
vanja.jurilj@gmail.com
Tel: 091 2998 998