Johannes Gutenberg, "otac moderne knjige"

Sin patricija koji se odlučio za život obrtnika promijenio je zauvijek način na koji se prenose ideje i znanje! Cijelog života zaokupljen idejom kako mehanički umnožiti knjigu, Gutenberg je već 1435. godine počeo provoditi prve pokuse s mehaničkim tiskom, no izrada potrebnih dijelova i stroja stajala ga je cijele ušteđevine. Tako je Gutenberg, otvorivši svoju prvu tiskaru, bio u velikim dugovima.

Tiskanje prve knjige gurnulo ga je još dublje u dug, tako je za tiskanje prve knjige izabrao – Bibliju! Ne zato što je bio osobit vjernik ili iz duhovnih razloga, već baš zbog – profita. Svaka knjižnica, samostan i sveučilište toga doba posjedovali su Bibliju, te je Gutenberg zaključio da uz duhovnu i kulturnu vrijednost, Bibliju može i dobro prodati.

S tiskom Biblije Gutenberg je krenuo 1452. godine i taj je proces trajao tri godine. Krajem 1455. godine tiskana je prva knjiga u povijesti čovječanstva, četrdesetidvostupčana ili Gutenbergova Biblija.

Ovaj povijesni pothvat Gutenberga je pak ostavio u izrazito lošoj financijskoj situaciji zbog koje je i izgubio tiskaru i ostatak svog života proveo u siromaštvu na dvoru kneza Adolfa Nassauskog u Mainzu.

Izvor:
Adalbert Rebić, Gutenbergova Biblija