U SJEĆANJE NA NADU MIHELČIĆ (1946. - 2015.)

Nada Mihelčić hrvatska je književnica rođena 1. prosinca 1946. godine u Zagrebu, gdje se školovala na Fakultetu političkih znanosti. Tijekom svog života trudila se dobiti što šire obrazovanje, upisala je studij filozofije i indologije te je pohađala predavanja na Pravnom fakultetu. Putovala je, bavila se astronomijom, alpinizmom, prodavala je američku građevinsku i brodograđevnu opremu diljem Europe. 

Počinje pisati tek u zrelijoj dobi. Bila je zaposlena u izdavačkom poduzeću "August Cesarec" u kojem je obavljala poslove promocije i prodaje knjiga. Pisala je kratke pričice za djecu i objavljivala u časopisu za djecu Modra lasta. 

Popularnost je stekla romanom za mlade Bilješke jedne gimnazijalke. Roman je nedugo nakon objavljivanja uvršten u popis lektirnih djela. Napisala je i djela Zeleni pas, Priče i pjesmice iz daleke Afrike, Pustolovine Arna i Đidija, nekoliko puta je nagrađivana i na književnim susretima kajkavske poezije.

Roman Bilješke jedne gimnazijalke na zanimljiv način opisuje sudbinu nadarene djevojčice kojoj roditelji stradavaju u prometnoj nesreći, te ona započinje životnu borbu svojim snagama, uz podršku udaljenog brata. Iz daljine, kao pomorac na stranom brodu, poput dobrog duha usmjerava svoju sestru da i ona razabere svoje mogućnosti i da uzme u svoje ruke pravu mjeru vlastite sudbine. Djevojčica sportom ubija žalost, dobrom voljom prekriva neiskustvo, vedrinom i neslomljivošću ustraje u svojim nastojanjima da drži korak s ostalima koji žive u neokrnjenim obiteljima i da ostavi privid kako i ona živi na način usklađen s konvencijama koje postavlja društvo.

Roman Bilješke jedne gimnazijalke jedan je od hrvatskih najčitanijih lektirnih naslova i hit među mladim čitateljima. 


Nada Mihelčić preminula je u Zagrebu 29. listopada 2015. nakon kratke bolesti.