UPALI LAMPICU I ČITAJ

Manifestacija MJESEC HRVATSKE KNJIGE svečano je otvorena u Novom Vinodolskom. Ove godine središnja tema vezana je uz odluku Opće skupštine UN-a koja je 2015. proglasila Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Proglašenje 2015. Međunarodnom godinom svjetlosti, s naglaskom na temu svjetlosti znanosti i njene primjene, ukazuje na važnost tehnologija zasnovanih na svjetlu za promicanje održivog razvoja i pronalaženja rješenja za globalne izazove u energiji, obrazovanju, poljoprivredi i zdravlju.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige obilježit će se posebni datumi poput 170. godišnjice osnivanja Narodne knjižnice i čitaonice u Požegi, 210. godišnjice rođenja Antuna Mažuranića, 170. godišnjice rođenja Vladimira Mažuranića te 125. godišnjice smrti Ivana Mažuranića. Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige zatvorit će manifestaciju u Dugoj Resi gdje će se održati skup u povodu 90. godišnjice osnutka Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa.

U Mjesecu hrvatske knjige očekuje nas predstavljanje romana, slikovnica i drugih knjiga, predavanja o knjigama, ali i o svjetlosti, različite radionice, izložbe fotografije te priče o svjetlu. Svi oni koji su željni natjecanja, moći će se natjecati u čitanju naglas. Bit će organizirani grupni posjeti knjižnicama, a većina knjižnica ponudit će mogućnost besplatnog učlanjenja ili vraćanja knjiga bez zakasnine.

Sukladno temi manifestacije i pod geslom Upali lampicu i čitaj, održat će se jednodnevna akcija koja će promicati knjige i čitanje. Tog 23. listopada čitat će djeca, bake, djedovi, književnici, glumci, knjižničari, slučajni prolaznici.

I ove godine održat će se Nacionalni kviz za poticanje čitanja pod nazivom Putovanja do znanja. Svi sudionici moraju pročitati knjige "Mali fizičar" Jasne Bagić Ljubičić i "77 kuhinjskih pokusa" Milana Sikirce te koristiti online enciklopedije Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže. Kviz možete pronaći na http://www.knjiznica.hr/kviz/. Završna priredba održat će se 12. studenoga  u 12.00 sati u Kinu Europa pod nazivom Akademija svjetla = Iskra života.

U sklopu manifestacije, održat će se gostovanja stranih pisaca u hrvatskim gradovima kao i sudjelovanje na Interliberu u okviru „Znanstvenog parka“ u kojem će se održavati kreativne radionice za djecu i mlade.


Upalimo lampice i čitajmo, pronađimo dobru knjigu,
pročitajmo ono što smo već pročitali i
ne zaboravimo sami promicati knjige i čitanje.PODSJETNIK:

15. listopada: svečano otvaranje manifestacije Mjesec hrvatske knjige
23. listopada: održat će se cjelodnevni program u svim knjižnicama pod nazivom Upali lampicu i čitaj!
9. studenoga: 11. stručni skup Narodne knjižnice u novim prostorima - spoj tradicije i suvremenosti - Gradska knjižnica i čitaonica Požega
11. studenoga: Hrvatska knjižnica za slijepe obilježava 50. godišnjicu osnutka
11. studenoga: Dan hrvatskih knjižnica
15. studenoga: svečano zatvaranje manifestacije Mjesec hrvatske knjige

a