Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira manifestacija je koja se diljem svijeta održava svake godine i u povodu koje se u čak 80 zemalja članica Društva svjetskog tjedna svemira održavaju edukativna predavanja, seminari i ostala događanja.

Worl space week association ili Društvo svjetskog tjedna svemira osnovano je 1981. godine u američkom gradu Houstonu, domu NASA-inog Svemirskog centra Lyndon B. Johnson. Početak i kraj Svjetskog dana svemira padaju na važne datume u povijesti ljudskih avantura u istraživanju svemira.

4. listopada 1957. godine lansiran je u svemir prvi umjetni satelit Sputnik I, a 10. listopada 1967. godine potpisan je prvi međunarodni sporazum o miroljubivom korištenju svemira, kojim se zabranjue korištenje i pozicioniranje bilo kakvog oružja u orbiti Zemlje.


Svake godine Društvo svjetskog dana svemira odabire temu u znaku koje se organizira manifestacija, a ove godine u središtu zbivanja su sateliti, navigacija i svemirski letovi pod nazivom SPACE: Guiding your way.

Ove godine u Hrvatskoj su se obilježavanju Svjetskog tjedna svemira aktivno pridružili Centar tehničke kulture Osijek i Akademsko astronomsko društvo – Rijeka, a događanja u njihovoj organizaciji možete pogledati ovdje:

Centar tehničke kulture Osijek: raspored događanja
Akademsko astronomsko društvo - Rijeka: raspored događanja