Dom iza žice – predstavljanje

Nakon Spomenara, u 10 sati predstavljen je Dom iza žice, novi naslov Jasminke Tihi-Stepanić, inače autorice romana Imaš fejs?, najčitanijega romana za mlade u Knjižnicama grada Zagreba za 2013. godinu. Dok je u djelu Imaš fejs? književnica preispitivala dobre i loše strane suvremenih medija, Dom iza žice nešto je sasvim drukčije – delinkvencijski roman za mlade koji, uz Specijalnu potrebu Lade Vukić, nakon više od dva desetljeća dominacije u književnosti za odrasle i u onu adolescentsku uvodi kritički mimetizam, odnosno ono što se naziva stvarnosnom prozom.

No Specijalna potreba svojim mračnim tonom i manje sretnim svršetkom koji je priklanja starijem čitateljstvu odudara od temeljnoga optimističnog raspoloženja u Domu iza žice. Gošće, profesorica Dubravka Težak i Vesna Grospić iz Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, u takvu su bajkovitu kraju prepoznale terapijski potencijal djela, čija unutarnja struktura vrijednosti tjera čitatelje na zaključak da uvijek ima rješenja i da uvijek ima nade.

Istaknuto je još da je riječ o (dvostrukom) bildungsromanu – protagonist, dječak Gabrijel, odgojen je i formira se u nepovoljnim uvjetima, a pratimo i sazrijevanje njegove majke.

Čitateljima djelo, osim aktualne hiperrealistične teme, može biti zanimljivo i jezično – zbog različitih govora, žargona i jezika koji se prelijevaju zvučnim prostorom romana.

Na kraju autorica Tihi-Stepanić najavila je svoj novi projekt. Roman na jezeru Čiču. Riječ je o komunikacijskim poteškoćama – bolnoj pojavi danas. Naime, brat i sestra s roditeljima komuniciraju samo mobitelima. No, o tome nekom drugom prilikom!