Druženje s autorom i ilustratorom Svenom Nordqvistom

Pettson i Findus proveli su dan na ljetnoj pozornici Muzeja za umjetnost i obrt. Švedski autor za djecu i ilustrator Sven Nordqvist družio se s najmlađima koji su pročitali svih 9 slikovnica o ovom poznatom dvojcu. Na promociji su sudjelovali autor Sven Nordqvist, Ilona Posokhova (Planet Zoe) i koordinatorica Verena Tribljaš.


U utorak 19. svibnja održano je predstavljanje slikovnica o Pettsonu i Findusu koje je napisao švedski autor za djecu i ilustrator Sven Nordqvist. On je bio strani gost na dječjem programu književne manifestacije Zagreb Book Festival. Mnogo roditelja i njihova djeca zainteresirano su slušala autora.

Sven Nordqvist otkrio je da prvo nastaje crtež, a zatim tekst za njegove slikovnice. Otkrio je da je kao mali čitao Pipi dugu čarapu koja mu se svidjela. Odmalena je njegovao ljubav prema čitanju i pisanju, a kada je 1983. osvojio prvu nagradu na natječaju za najbolju slikovnicu, odlučio je da će pisati isključivo kao autor dječjih knjiga. Svaki dan istražuje, šeće i piše, a veći dio posla obavlja navečer. Upravo šetnja i ljubav prema prirodi poslužile su da smjesti radnju svojih slikovnica na selo jer mu se oduvijek sviđao život na selu i stare kuće. Dosad je objavio 9 slikovnica o starčiću Pettsonu i mačku Findusu koje su oduševile Švedsku i inozemstvo. Nordqvistov trogodišnji sinčić bio mu je uzor u pisanju serijala slikovnica o ovom dvojcu. Slikovnice su prevedene u više od 40 zemalja, a Nordqvist je primio brojne nagrade za svoj rad. Slikovnice su ekranizirane u televizijskoj seriji 1999. godine. 

Djeca su postavljala pitanja autoru pa smo tako saznali da su mukle male životinje u zemlji koje postoje ili ne postoje, u svojim slikovnicama najčešće koristi sintetičke vodene bojice, a otkrio je i zašto Pettson nema suprugu: Vjerojatno mu je tako lakše. Uz pitanja, djeca su davala ideje autoru o temama sljedećih slikovnica, poput pustolovina Pettsona i Findusa u šumi, dok love žabe, igraju nogomet ili odlaze nekim drugim likovima u goste.

Uz puno smijeha, zaključeno je ovo predstavljanje slikovnica, a uslijedilo je potpisivanje i fotografiranje s Pettsonom i Findusom.