Odjeci odjekuju

Prijateljstvo se ne mjeri, prijatelj se prihvaća! Ovo je bila glavna misao pročitane pripovijetke iz knjige Patuljci žive u kuglama autorice Jadranke Klepac. Autorica dviju knjiga, Patuljci žive u kuglama i Kora od jabuke, sudjelovala je u bogatom programu Noći knjige koja je prigodno obilježena u Knjižari Ljevak. 

Pripovijetku "Kako izmjeriti prijateljstvo" pročitale su Jeni Čokić i Petra Kusulja, učenice drugog razreda Osnovne škole Alojzija Stepinca.  Jadranka Klepac počela je pisati priče inspirirana igrama svojih kćeri, a kad je kći otišla na studij, započela je pisati o djeci i njihovom doživljaju svijeta u kojem žive. Autorici se čini da djeca doživljavaju svijet s puno magije i da imaju puno želja, a roditelji su u tom svijetu čarobnjaci. Dijete do 7. godine uči o životu, uči riječi i upravo mu bajke pomažu u opisu svijeta. Autorica vidi dječji svijet kao svijet iskrenosti i osjećaja za pravdu. Piše o univerzalnim vrijednostima koje su prepoznate u svim kulturama, sredinama i vremenu, primjerice prijateljstvo, tolerancija, razumijevanje. Uz ove vrijednosti, autorica je u svoje pripovijetke unosila i matematičke elemente, formule ili zadatke kako bi potaknula djecu na kritičko razmišljanje.


Najveća vrijednost pripovijetki očituje se u povezivanju bajkovitosti davne prošlosti i vremena u kojem živimo.
prof. Olga Jambrec o knjizi Patuljci žive u kuglama

 
Mladi glumci Filip Mayer i Nina Mileta pročitali su nagrađene ili pohvaljene radove s literarnog natječaja Odjeci koji ove godine slavi 10 godina. Glumcima se pridružio i mladi Sirijac Terek. Učenik osmog razreda bio je sretan jer je mogao sudjelovati u literarnom natječaju Odjeci, a pisao je o svom doživljaju Zagreba. Na tečnom hrvatskom jeziku izrecitirao je pjesmu Dragutina Tadijanovića "Dugo u noć, u zimsku bijelu noć".

O literarnom natječaju Odjeci govorile su idejna začetnica prof. Olga Jambrec i urednica zbornika radova prof. Jasminka Salamon. Prof. Salamon istaknula je da je prof. Jambrec razradila ideju o literarnom natječaju prije 10 godina i da tada nitko nije mogao slutiti da će Odjeci biti motiv okupljanja u Noći knjige. Podsjetila je da se na literarni natječaj Odjeci mogu javiti svi učenici i učenice od 5. do 8. razreda iz osnovnih škola Republike Hrvatske. Pohvalila je učenike i učenice koji pišu, čitaju i literarno se izražavaju. Tijekom ovih 10 godina na natječaj je pristiglo oko 200, 300, do 700 učeničkih radova iz 21 županije. Ove godine pristiglo je gotovo 350 radova. Povjerenstvo nastoji odabrati kvalitetne, kvalitetnije i najkvalitetnije radove, a učenici i učenice čitaju svoje radove na završnoj svečanosti kojom se zatvara literarni natječaj Odjeci.
 
Odjeci odjekuju, a na završnoj svečanosti slavi se knjiga, riječ, tekst, slave učenici, učenice, mentori, urednici, Naklada Ljevak.
prof. Jasminka Salamon

Riječi lete, a ostaje ono što je napisano
. Idejna začetnica prof. Olga Jambrec podijelila je svoje dojmove o 10 godina literarnog natječaja Odjeci. Govorila je o doživljaju učenika koji pronalaze svoje radove u zborniku radova. Istaknula je da učenici koji su sudjelovali u Odjecima sada su već odrasli ljudi, imaju oko 25 godina, a kada vide svoj rad, osjećaju ponos i zahvalnost. Mogu pokazati svoj rad koji govori puno toga o njima, kako su razmišljali, o čemu su razmišljali, jesu li prepoznali dobro u svom životu.
 
Vrijednost Odjeka je u onom što, ča i kaj, vrijednost su radovi pisani na dijalektu i koji nam dolaze iz udaljenijih krajeva Republike Hrvatske.
prof. Olga Jambrec

Noć knjige prigodno je obilježena u ugodnom društvu s autoricom, profesoricama i učenicima. Slavila se riječ, knjiga i literarno izražavanje i bilo je dobro, jer kako je zaključila prof. Salamon:
 
Tamo gdje stanuju knjige, ne može biti loše.