Vesela prijepodneva Naklade Ljevak

Interliber nam je, za ovu godinu, zatvorio svoja vrata, a mi već s nestrpljenjem iščekujemo idući studeni i onih tjedan dana kada Zagreb postaje prijestolnica knjige, a Zagrebački Velesajam njezino središte. Kako bi nam predstojećih pedesetak tjedana proletjelo u hipu, vrijeme ćemo prikratiti čitanjem odabranih naslova, a čežnju hraniti uspomenama s ovogodišnjeg sajma knjiga.

Ovogodišnju ćemo manifestaciju zaista po mnogočemu pamtiti: jubilarni, četrdeseti Interliber bilježi najveću posjećenost dosad, potražnja za knjigama bila je na zavidnoj razini, a i programski je dio obilovao događanjima. Od svih njih, najdraža su nam ona koja će na čitanje potaknuti najmlađe među nama, djecu osnovnoškolske dobi. Stoga smo prijepodneva na Interliberu rezervirali za njih, za zabavu, za igru, za učenje i, prije svega, za ljubav prema knjizi.

U utorak su nam se pridružile Sanja Lanc i Maja Vincek Slunjski, naše drage tete logopetkinje i autorice vježbenice Igre u prostoru i vremenu u čijem se središtu, kako je i najpotrebnije, nalazi dijete i njegovo snalaženje u mreži složenih prostornovremenskih odnosa. Naše simpatične autorice znaju da je učenje najzabavnije kroz igru i stoga su u utorak zajedno s učenicima zagrebačke Osnovne škole Matka Laginje galeriju petoga paviljona Zagrebačkoga Velesajma pretvorile najprije u Životinjski autobus, a potom i u čitaonicu i pričaonicu najzanimljivijih priča za poticanje dječje mašte i kreativnosti, kao i za usvajanje navike pravilnog čitanja. Svoju poruku o važnosti zabavnog pristupa učenju i usvajanju novih navika uspjele su prenijeti i na djecu koja su, s velikim oduševljenjem, birala redom pitanja iz teže grupe zadataka jer im je to, istaknuli su, bilo zanimljivije.

U utorak su nam u goste stigli Maja Jurin i učenici Osnovne škole Julija Klovića kako bi galeriju petoga paviljona Zagrebačkoga Velesajma pretvorili u pravi pravcati, knjigama nadahnuti, Kreativni kutak. Taj je jednosatni program obilovao smijehom, veseljem i, ponajviše, naravno kreativnošću. Naša kreativna Maja djecu je upoznala s knjigom kao proizvodom tuđe kreativnosti, ali i knjigom kao putovnicom u svijet vlastite kreativnosti i ključem za otvaranje vrata iza kojih neki novi talenti samo čekaju da budu otkriveni. U interliberskom Kreativnom kutku recitiralo se, plesalo, gimnasticiralo i pričalo priče, a i sama su djeca, na jedan sat, postala nakladnici i izrađivala vlastite knjige. Sat je vremena, kao i prethodnog dana, proletjelo, učenici su se vratili u školske klupe, a mi smo s nestrpljenjem iščekivali petak i susret s nagrađivanom književnicom za djecu i mlade, Jasminkom Tihi-Stepanić.

Postoje teme o kojima nerado govorimo. No upravo je o tim temama katkad najpotrebnije govoriti glasno i bez ustručavanja. Jasminka Tihi-Stepanić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u jednoj velikogoričkoj osnovnoj školi, to je učinila u svojemu romanu Dom iza žice koji se bavi temama poput zanemarivanja djeteta i maloljetničke delinkvencije te onime što iz tih pojava najčešće proizlazi: boravkom u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Na druženju s autoricom u petak na glavnoj pozornici šestoga paviljona Zagrebačkoga Velesajma pridružili su nam se najprije učenici sedmoga, a potom i petog razreda Osnovne škole Siget jer se u Sigetu i odvija radnja većine autoričinih ranijih romana. Zabavnim i poučnim razgovorom autorica je učenicima skrenula pozornost na to koliko su sretni u odnosu na neke svoje vršnjake i uputila ih na to da je neka iskustva, ma što mladi na pragu ulaska u zeznute godine mislili, najbolje steći samo čitanjem knjiga.

Jer knjige nas povezuju, a oni koji čitaju prožive stotine života za jednoga životnog vijeka. Hvala što ste nas posjetili ove godine i veselimo se druženju na svim budućim sajmovima knjiga.

PETRA MIOČIĆ