Sat za planet Zemlju

Diljem je svijeta obilježen Sat za planet Zemlju!

Povodom međunarodne akcije za podizanje razine svijesti o problemima potrošnje energije i klimatskih promjena koje pogađaju naš planet, diljem svijeta na sat vremena ugašena su svjetla na međunarodno poznatim znamenitostima. 

U akciju su se uključili gradovi poput New Yorka, Pariza, Sydneya i Atene. Tako je po prvi puta ikad ugašena Novogodišnja vremenska kugla u New Yorku, a Eiffelov toranj, Harbor Brigde i Partenon su proveli 60 minuta u potpunom mraku kako bi podržali ovu međunarodnu inicijativu.

Među 7 000 gradova koji su sudjelovali u ovogodišnjem događaju, bilo ih je i oko pedeset iz Hrvatske. Sat za planet Zemlju obilježen je ugašenim svjetlima na Zagrebačkoj katedrali, a isto je bilo i s pulskom Arenom, daubrovačkim zidinama, splitskom rivom i južnim pročeljem Dioklecijanove palače.

Ova je inicijativa započela 2007. godine u Sydneyu, inicijalno kao akcija za prikupljanje sredstava za spašavanje Velikog koraljnog grebena ugroženog neodgovornim ribolovom i turizmom, a kroz godine je svoje djelovanje proširila i na globalne probleme s kojima se suočava naš planet. Sponzorirana od strane WWF-a (World Wildlife Fund), postala je anualni događaj koji se održava svake posljednje subote u ožujku od 20:30 – 21:30h.

Ove je subote, 28. ožujka 2014.g. održan najveći događaj do sada, a kako je bilo u svijetu možete pogledati na stranicama National Geographica:
http://news.nationalgeographic.com/news/2014/03/140330-earth-hour-2014-photographs-wwf-energy-consumption-climate-change-science/

Kako je bilo u Hrvatskoj možete pogledati na Facebook stranici Earth Hour 60+:
https://hr-hr.facebook.com/SatzaplanetZemlju

Više o sponzoru akcije, World Wildlife Fundu na stranici:
http://worldwildlife.org/