Neka knjiga bude tvoja prva ljetna ljubav

Nemalo je onih koji bi živjeli i sto različitih života kada bi to bilo moguće. Takvi se sanjari najčešće nalaze među mlađom populacijom – onima koji svim svojim osjetilima tek upoznaju i ispituju život i sve ono što im on može i što će im jednoga dana možda pružiti. Budući da je to u stvarnosti nemoguće – valja zaviriti u svijet mašte, a nema veće mašte od one koju vam pruža dobra knjiga! Ne kaže se naime uzalud da je onaj tko je pročitao puno knjiga proživio na stotine života.

Uglavnom, ljeto je već u punom zamahu. Škola je davno zaboravljena. A da britki umovi ostanu u treningu, osobito onome od mašte, pripremili smo i tri nova naslova za one najmlađe.

Preporuke otpočinjemo s Diktatorom Ulfa Starka, slikovnicom koja se, uz prekrasne ilustracije Linde Bondestam, može pohvaliti i sažetom, ali duhovitom i zanimljivom pričom o onoj manje nam dragoj, ali svejednako prisutnoj dječjoj ljubavi – ljubavi prema zapovijedanju. Mi vam nećemo zapovijedati, ali svakako ćemo preporučiti i Dom iza žice Jasminke Tihi-Stepanić, tvrdokuhanu prozu u trapericama čiji je glavni lik, četrnaestogodišnji Gabrijel, zahvaljujući lošem početku, osuđen na suočavanje s nizom problema o kojima njegovi vršnjaci ne moraju brinuti ni u najcrnjim primislima. A o čemu brine Anamarija Kirchmayer saznat ćete u najnovijem, trećem, nastavku Tajnog leksikona, omiljenoga lektirnog štiva čiji autor, zagrebački pisac Želimir Hercigonja, likom adolescentice na zanimljiv način ubada društvo u najslabije točke.

Kao što znamo, ako ni po čemu, onda prema pričama - ljeto je i vrijeme u kojemu se rađaju ljubavi, osobito one prve i fatalne. Stoga, ususret jednoj takvoj, uz sve druge ljetne radosti i razbibrige, zaronite i u more stranica.

Neka knjiga bude tvoja prva ljetna ljubav!