Riječ odjekuje već devet godina

Idejna začetnica projekta prof. Olga Jambrec bila je veoma ponosna na promociji kojom je završen još jedan literarni natječaj Odjeci. Od njezine početne ideje stvoren je hvalevrijedan projekt koji traje devet godina i koji privlači učenike i njihove učitelje. Inspiraciji učenika ni ove godine nije bilo kraja. PIsali su o čarima svojih predjela, o bliskim osobama i najdražim uspomenama, o različitim susretima, ali su pokazali i važnost očuvanja stare tradicije, običaja i kulturne baštine. Učenici su, bilo u stihu ili prozi, pokazali da vole svoj kaj, ča i što. 

 
Na promociji su sudjelovale: idejna začetnica projekta i predsjednica Povjerenstva za odabir radova prof. Olga Jambrec, urednica Zbornika radova prof. Jasminka Salamon, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, te dugogodišnja urednica u Nakladi Ljevak dr. sc. Nives Tomašević. Povjerenstvo je i ove godine imalo težak zadatak - odabrati najbolje radove učenika iz svih hrvatskih županija. 
 

Prvu nagradu osvojio je Fran Nedić, učenik osmog razreda OŠ "Josip Kozarac" iz Slavonskog Šamca koji je pod mentorstvom prof. Josipa Galovića predočio vlastiti dojam tajne života. Učenik je istaknuo da je sretan zbog prve nagrade, a posebno je zahvalio svom mentoru koji ga je potaknuo na pisanje. Fran je tajnu života usporedio s osmijehom, rosom, riječima majke, Božjim darom i najmanjim dijelom dobrote. Akademkinja Dubravka Oraić Tolić objasnila je: 

U čemu je tajna Franove pjesme koja je zasluženo ponijela slavu prve nagrade? 
Odgovor je: u stilskoj figuri usporedbe i u poenti. Fran uspoređuje tajnu života s nizom prelijepih pojava, od nježnosti leptira, vedrine sunca, čistoće kapi rose do osmjeha djeteta i topline majčine riječi. 
I nakon niza od sedam usporedaba u poenti definira:
Tajna je života - dobrota!

Bravo, pjesniče života, 
koji je lijep kao dobrota!


Drugu nagradu osvojila je Dora Franciska Horvat, učenica osmog razreda iz OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora koja nas je razveselila pisanjem rada Komedija v Komedije na dijalektu Krapinsko-zagorske županije. Glora Pivčević, učenica sedmog razreda iz OŠ Jesenice iz Dugog rata, osvojila je treće mjesto svojim radom Špag jubavi kojim je pobudila najljepše uspomene na baku i didu. 

Na promociji su svi učenici imali priliku pročitati svoj rad te na taj način predstaviti ono najbolje što su ponijeli sa sobom s Korčule, Dugopolja, Šibenika, Sukošana, Donjeg Lapca, Umaga, Rijeke, Ogulina, Macinca, Salinovca, Lobora, Vrbovca, Lipovljana, Molva, Garešnice, Kutjeva, Slavonskog Broda, Suhopolja, Osijeka, Vukovara i Zagreba. Njihovi radovi predstavljaju ono najbolje iz 21 hrvatske županije. 

Još jedan natječaj je pokazao da djeca žele i mogu, da znaju i hoće. Svojim su radovima pokazali kako razmišljaju i koje jezične mogućnosti posjeduju. U svojim su radovima prikazali svoje želje, potrebe, ideje, maštanja, skrivene osjećaje, komentirali su, postavljali pitanja, izražavali sreću i tugu. 
Djeca pišući osjećaju, i to već punih devet godina koliko traje literarni natječaj Odjeci u organizaciji Naklade Ljevak


Svoje dojmove s nama je podijelio učenik Nikola Vlah iz Rijeke: 

Pozivam sve svoje prijatelje da čitaju i pišu jer je to dobro i korisno za njih. 
Ja volim čitati i pisati. 
Što više čitam, to bolje pišem. 

Dragi učenici, 
poštovane učiteljice i učitelji,
pozivamo Vas da sudjelujete u literarnom natječaju 
O D J E C I.

Čitajte i pišite. Naklada Ljevak čeka vaše radove na 10. literarnom natječaju!