Ptica pričalica Alemperka

Djelo "Alemperkina kazivanja" Jasne Horvat namijenjeno je osnovnoškolcima radi naizmjenične uporabe stihova i proze, ritmičnosti proze te jednostavnog stila pisanja. Autorica uvodi čitatelje u svijet praslavenske i potom starohrvatske poganske mitologije pomoću različitih mitoloških predaja i legendi prilagođenih djeci. Djelo budi maštu i interes za davnim vremenima kada su živjeli Svarog, Vida, Lada, a njihova prijateljica Alemperka je i naša prijateljica, ptica pričalica koja o svima sve zna. 


Brzopletu pticu, pticu zlatna pera ili jednostavno Alemperku ne možete izbjeći. Ona je bila Svarogova ptica koja je sve pohodila i o svima je sve znala. Ponekad je i sama govorila da će ju Svarog kazniti, možda će joj jezik srezati ili prstenom kljun zavezati. Bilo kako bilo, ta ptica pričalica i sveznalica preživjela je sve opomene i moguće kazne, ostavila nam je mnoge priče i uvela nas u svijet Svaroga, Vide, Svarožića, Perunike, vila oblakinja, vodenih i morskih vila, planinki, bojovnica. Jedne od tih mnogih vila bile su one šumske koje su se krile u mnogim biljkama prema kojima su dobile imena. Tako Alemperka spominje Ružicu, Bosiljku, Ljubicu ili Ljiljanu. Ljudi su voljeli šumske vile te su im se često obraćali za pomoć. 

Knjiga „Alemperkina kazivanja“ sadrži U svijetu staroslavenske mitologije dr. sc. Hrvojke Milanović – Salopek, Nekoliko bučnih rečenica, tridesetak mitoloških priča i legendi, kazalo imena, pogovor Zanimljive i neobične priče Helene Sablić Tomić, biografije autorice Jasne Horvat i ilustratorice Pike Vončine te kazalo. 

Čitajući priče o mitološkim likovima, djeca će se upoznati sa žetvenim svečanostima koje povezujemo s božicom Ladom, ili o proljetnom buđenju života u prirodi i čovjeka tijekom ognjenih krijesova. Neki folklorni običaji, tradicija i simboli zadržali su se i danas pa će djeca moći povezati stare mitološke priče sa svojom svakodnevicom. Uz to, proširit će svoja znanja o hrvatskoj kulturi, umjetnosti i mitologiji. 

O knjizi „Alemperkina kazivanja“ autorice Jasne Horvat u Nakladi Ljevak iz 2005. godine.