William Wenton se vratio! Jeste li dovoljno hrabri da krenete s njim u novu pustolovinu?

Nakon što je svojim prvim pustolovinama opisanima u Kradljivcu luridija osvojio kritiku i publiku, William Wenton vratio se kako bi čitatelje poveo u novu, još napetiju, još nevjerojatniju i još uzbudljiviju avanturu.

Nekoliko je mjeseci prošlo otkad je Abraham Talley u londonskim tunelima pokušao ubiti Williama kako bi iz njega izvukao sav luridij i time pojačao vlastitu snagu. Abraham je sada zaleđen na dobro čuvanom mjestu, djed je ponovno nestao, a Williamov život, čini se, polako poprima obrise normalnog. Samo prividno. Jer njegov ga Institut ponovno treba, a William se neće moći othrvati njegovu pozivu, ma koliko se sam sebi doimao nedoraslim situaciji.

U Tajnom portalu William Wenton poprima karakteristike uzora čijem dostizanju svaki mladi čitatelj može težiti i s čijim se djelovanjem i unutarnjim dvojbama i sam može poistovjetiti. William je pametan i snalažljiv, gotovo briljantan dječak, no njegova hrabrost i odvažnost izviru upravo iz njegove dječačke prestrašenosti i sposobnosti suočavanja sa strahom. I on se, kao i mnogi na pragu odrastanja, susreće s unutarnjim dvojbama o vlastitom postojanju i porijeklu shvaćajući naposljetku kako nije bitno od čega smo izgrađeni sve dok se tim materijalom koristimo kako bismo činili dobro. Izbor je, naposljetku, uvijek na pojedincu.

Nagrađivani norveški redatelj i pisac Bobbie Peers u ovom je serijalu zadržao ponešto od dinamike i napetosti svojstvene njegovu izvornom izražajnom obliku. Brzim, gotovo filmičnim scenama te dinamičnom, vrlo protočnom i lako pamtljivom radnjom Peers će zadržati pažnju svakog čitatelja ispunjavajući pritom očekivanja svih, pa i onih najzahtjevnijih čitatelja.

Stvorivši serijal o Williamu Wentonu, Bobbie Peers stvorio je napetu slagalicu, svojevrstan spoj Da Vincijeva koda, X-Mena i serijala o Harryju Potteru, čijim se rješavanjem mladi čitatelji na mala vrata uvode u svijet odraslih, spoznavaju sebe i svijet oko sebe te uče kako u svijetu suludih promjena ostati svoji. Ovim je serijalom Peers postigao gotovo nemoguće: mladim je čitateljima približio znanost pretvarajući njihova najdražeg junaka u znanost samu.

Pouzdani junak u kojega se mogu ugledati, brza i dinamična radnja te edukativna vrijednost ovog serijala razlog su što je njegov prvi dio, lani objavljeni Kradljivac luridija, prestižna američka udruga Parents' Choice Foundation, koja nagrade za izvrsnost dodjeljuje već 40 godina, uvrstila na popis nagrađenih književnih naslova u 2017. godini. Jeste li dovoljno hrabri provjeriti zašto?

PETRA MIOČIĆ