Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Na ovaj dan se želi podsjetiti da je rad učitelja i nastavnika prepoznati kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.


Unatoč tomu što se čini da se učitelji manje cijene nego prije, da stalno trpe uvrede i napade, upravo se obilježavanjem ovoga dana želi podržati učitelje da nastoje poučavati buduće generacije kako bi obrazovanje doseglo visoku razinu društvene važnosti te kako bi učitelji uživali položaj u društvu. 

Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.


Učitelj prema Preporuci o statusu učitelja ima bitnu ulogu u unaprjeđenju odgoja i obrazovanja te u razvoju čovjeka i suvremenog društva treba mu se osigurati određeni status, odnosno uvažiti važnost učitelja, osigurati radne uvjete, naknadu kao i druge materijalne dobitke koji im se dodjeljuju kao grupi u odnosu na druge struke.


Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta. 

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) čestitao je učiteljima porukom kako je nastavnicima izazov pružiti učenicima dobru naobrazbu, temeljenu na visokim standardima te učiniti škole mjestima gdje se djeca osjećaju dobrodošlima i ohrabrenima i gdje se prema svakom djetetu odnosi s dostojanstvom, kako bi ispunilo sav svoj potencijal.

SHU podsjeća kako bi i učitelji voljeli kada bi njihov napor i svakodnevni izazovi rezultirali materijalnim i statusnim priznanjem i valorizacijom koju zaslužuju. Smatra kako ovogodišnja UNESCO-ova poruka za Svjetski dan učitelja savršeno odgovara i našem sadašnjem stanju te je, kako navodi, još jedna potvrda ispravnosti nastojanja i aktivnosti kojima SHU želi osvijestiti i podsjetiti sve sastavnice društva na temeljne vrijednosti i važnost obrazovanja i onih koji ga provode.

Ističe kako kvalitetna naobrazba pruža nadu u bolji život te dodaje kako nema jačega temelja za trajni mir i održivi razvoj, napredak i boljitak od kvalitetne naobrazbe koje pružaju dobro podučeni, cijenjeni i motivirani učitelji.

Izvor
http://os-inovaka-macinec.skole.hr/upload/os-inovaka-macinec/newsattach/601/PREPORUKA_O_STATUSU_UCITELJA.pdf
http://www.skole.hr/veliki-odmor/kalendar?news_id=6319
http://vijesti.hrt.hr/svjetski-dan-ucitelja