Miksano za male

Dragi naši,

posljednji je tjedan u svibnju pred nama. U bršljanu sakrivena Ljetna pozornica Muzeja za umjetnost i obrt otvara svoja vrata, proljetno nas vrijeme mami da odbacimo debele zimske jakne i nabacimo široke osmijehe na lica, a veselje, entuzijazam i pregršt pozitivne energije mogu značiti samo jedno – treći Zagreb book festival nestrpljivo nas očekuje.

Ovogodišnja tema, fragilnost, možda je i najslojevitija dosad; mnoga su značenja u nju upisana, mnogo je tema za razgovor i puteva za usmjeravanje rasprave. Naklada Ljevak i ove godine u programu sudjeluje pomičući granice knjiga i književnosti, približavajući iste skupini čiji je čitateljski ukus iznimno krhak, podložan pozitivnim usmjeravanjima, ali i izuzetno lomljiv – djeci. Za njih smo, treći put zaredom, izmiksali mnogo programski i žanrovski raznovrsnih sadržaja kako bi svatko od malih i mladih čitatelja pronašao svoj čitateljski okus, oblikovao svoj čitateljski ukus i postao dio generacije koja čita.

Što je ove godine Miksano za male i mlade? Literarno-scenska predstava, susreti s autorima, književna predstavljanja, pokoja tribina, a posjetit će nas i jedna prava pravcata vila. Krenimo redom...

Na samom otvorenju, u ponedjeljak, 22. svibnja, u 10 sati Ljetna će se pozornica pretvoriti u Kazalište iz torbe, literarno-scensku predstavu kojom će Željka Horvat-Vukelja otvoriti, a potom u subotu, u 12 sati i zatvoriti naš književno-scenski miks.

Odmah u ponedjeljak, u 11 sati bacamo se i na nešto ozbiljnije teme i u raspravi na istoimenoj tribini pokušavamo otkriti Zašto (ne) čitamo lektiru? Tim će se vrlo važnim pitanjem baviti naše gošće Dubravka Težak, Marina Gabelica, Jasminka Tihi-Stepanić i Vanja Jurilj uz moderiranje Sunčice Findak, a pozivamo i sve male i mlade čitatelje i ne-čitatelje lektire da nam se pridruže i podijele svoja iskustva. Naposljetku, tu smo zbog vas!

Utorak smo, nakon ozbiljnih tema kakve priliče ponedjeljku, obojili zabavom i učenjem kroz igru. I svi će doći na svoje; mali kreativci na predstavljanju Priručnika što ga je za njih izradila Maja Jurilj mali ekonomisti i poduzetnici na predstavljanju Priručnika za male ekonomiste 11 sati i na radionici Mali poduzetnik točno u podne. Priručnik će, uz autorice Ružicu Brečić i Jelenu Filipović koje vode i podnevnu radionicu, predstaviti i Petra Poldrugač, Dijana Bolčeta Markoja, Toni Milun, Zrinka Živković-Matijević i Ivona Despot.

srijedu nam, ravno s Planeta Zoe, stižu mama popularnog Hrkala, mlada hrvatska spisateljica Jelena Pervan Nada Mihoković-Kumrić, popularna lektirna autorica koja voli rep, čak i kada nije lastin, a nije joj mrzak niti vjetar u kosi. Ove vam dame nježnog pera susret zakazuju u ranim prijepodnevnim satima, stoga budite s nama već od 10.

Četvrtak je, baš kao i ponedjeljak, rezerviran za nešto ozbiljnije teme pa će nam tako, ponovno dvije dame, Jadranka Klepac Jasminka Tihi-Stepanić uz pomoć urednice Dubravke Težak predstaviti svoje romane za mlade na čije teme ni oni odrasliji neće ostati ravnodušni. Spomenar je već pronašao put do svoje publike, no što je osjetljivu djevojčicu Danu zadesilo u novim pustolovinama saznat ćemo u 10 sati, dok će od 11 Ljetnom pozornicom zavladati prava tvrdokuhana proza u trapericama i četrnaestogodišnji će vam dječak Gabrijel, u romanu Dom iza žice, otkriti ono o čemu drugi najradije šute.

Kako dan ipak ne bismo završili obojan sivilom, točno u podne na Ljetnu će se pozornicu spustiti ono što je u Gabrijelovu životu najviše nedostajalo, prava pravcata vila. Erika Kožić, popularna hrvatska autorica i jedna od pripovjedačkih vila iz Udruge Vilinput, sa sobom nosi pregršt prekrasnih priča, poneku vilinsku čaroliju i puno, puno vilinskog praha. Zaželite želju, zauzmite stolac i dopustite vili Eriki da vas očara.

Kao posljednje predavanje i pretposljednju aktivnost u naš ovogodišnji miks umiješali smo vam Igre u prostoru i vremenu, predstavljanje logopedskog priručnika mladih autorica Sanje Lanc i Maje Vincek Slunjski. Govorne su mane u djece sve češće i, premda se suvremeno obrazovanje i logopedija trude držati ih u središtu pozornosti, to nije uvijek lak ni jednostavan posao. Priručnik poput ovog trebao bi pomoći svima uključenima u rad s djecom s govornim poteškoćama i stoga je i ovo predstavljanje važan i vrijedan doprinos našem ovogodišnjem miksanom programu. Ili, bolje rečeno, okusu.

Nadamo se kako vam naša ovogodišnja književna kuhinja neće ostaviti gorak okus u ustima. Zapravo, sigurni smo u to. Poželjet ćete još i još i s nestrpljenjem čekati iduću godinu, novi Zagreb book festival i novu dozu miksanog za male i mlade. Ne brinite, mi vas nećemo natjerati na 365-odnevnu dijetu, već ćemo vam naše književne poslastice pripremati kroz cijelu godinu. U nerazumnim količinama, naravno!

PETRA MIOČIĆ