Svečanost 14. literarnog natječaja Odjeci

Odjekovci pišu o onome što je bilo, što jest i što će biti. Svaki uradak širi jeku, stvaralačku jeku i snažne motivirajuće odjeke sretnih i tužnih doživljaja, zanimljviih rasuđivanja, promatranja, maštanja, htijenja, subjektivnih i objektivnih komentara. Neizmjerno je bogatstvo učeničkih poruka, misli, osjećaja uvezano u korice ovog zbornika. Tako je bogatstvo dano svima. Tako je bogatstvo očuvano.

 

Literarni natječaj Odjeci zamišljen je kao festival dječjega književnog stvaralaštva. Ususret desetom izdanju Odjeka pripremaju se promotivne aktivnosti koje će uveličati ovo jubilarno izdanje i proslaviti 10 godina rada i ljubavi prema materinskom jeziku i pisanoj riječi. Glavni je cilj projekta privući, educirati i zadržati čitateljsku publiku, približiti im knjigu i motivirati ih na razvijanje čitateljskih navika još u prvim susretima s knjigama.

 

Zbornik radova i ove godine okuplja najbolja ostvarenja iz Republike Hrvatske koja su napisali učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Posebno pohvaljujemo učenike koji pišu neponovljive i izvorne radove, ali i njihove mentore koji potiču učenike na literarno izražavanje, na upornost i marljiv rad tijekom školske godine. Idejna je začetnica Odjeka autorica i sada aktualnih čitanki, profesorica hrvatskog jezika Olga Jambrec, dugogodišnja učiteljica Hrvatskoga jezika u osnovnoj školi, a potom viša stručna savjetnica i nadzornica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, sada u mirovini. U natječaj se mogu uključiti svi učenici (pod stručnim vođenjem svojih nastavnika) od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tema literarnih radova nije zadana.

U literarnom natječaju Odjeci kao predstavljači sudjelovali su: Dubravka Oraić Tolić, Julijana Matanović, Dragutin Rosandić, Jasna Horvat, Sanja Pilić, Nada Mihelčić i brojni drugi ugledni književnici i znanstvenici. Prosudbeno povjerenstvo čine: idejna začetnica projekta i predsjednica Povjerenstva za odabir radova Olga Jambrec, prof., urednica Zbornika radova Jasminka Salamon, prof., dugogodišnja suradnica u Nakladi Ljevak dr. sc. Nives Tomašević te direktorica Naklade Ljevak Ivana Ljevak Lebeda, dipl. ecc. Povjerenstvo svake godine ima težak zadatak – odabrati najbolje radove učenika iz svih hrvatskih županija.

Originalni i dosad neobjavljeni radovi, pisani hrvatskim književnim jezikom ili nestandardnim dijalektom, prikupljaju se i odabiru za završni krug. Nakon zatvaranja Natječaja, Naklada Ljevak i Povjerenstvo za odabir najsupješnijih radova odabiru najuspješnije u kategorijama za prvo, drugo i treće mjesto te po jedan rad koji u svakoj županiji svojom kvalitetom zaslužuje posebnu pohvalu.

Drago nam je da učenici već 10 godina unose u radove svoje misli, osjećaje, ideje, nadanja i maštanja. Zbornik je iznimno bogat i raznolik jer obuhvaća literarne radove iz Istre, iz Primorja, s dalmatinskih otoka, slavonskih polja, dubrovačkih zidina, iz Zagorja, Međimurja, Gorskoga kotara i mnogih drugih hrvatskih predjela. Učenici su i ove godine podijelili dojmove s putovanja, izleta, pisali su o gradovima u kojima žive i o svojim najmilijima s kojima žive. Njihove su riječi izvorne, a posebno pohvaljujemo učenike i učenice koji su pisali nestandardnim, zavičajnim dijalektom.