Svečanost 14. literarnog natječaja Odjeci

Odjekovci pišu o onome što je bilo, što jest i što će biti. Svaki uradak širi jeku, stvaralačku jeku i snažne motivirajuće odjeke sretnih i tužnih doživljaja, zanimljviih rasuđivanja, promatranja, maštanja, htijenja, subjektivnih i objektivnih komentara. Neizmjerno je bogatstvo učeničkih poruka, misli, osjećaja uvezano u korice ovog zbornika. Tako je bogatstvo dano svima. Tako je bogatstvo očuvano.

 

Zbornik radova i ove godine okuplja najbolja ostvarenja iz Republike Hrvatske koja su napisali učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Posebno pohvaljujemo učenike koji pišu neponovljive i izvorne radove, ali i njihove mentore koji potiču učenike na literarno izražavanje, na upornost i marljiv rad tijekom školske godine. Idejna je začetnica Odjeka autorica i sada aktualnih čitanki, profesorica hrvatskog jezika Olga Jambrec, dugogodišnja učiteljica Hrvatskoga jezika u osnovnoj školi, a potom viša stručna savjetnica i nadzornica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, sada u mirovini. U natječaj se mogu uključiti svi učenici (pod stručnim vođenjem svojih nastavnika) od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tema literarnih radova nije zadana.

 

U literarnom natječaju Odjeci kao predstavljači sudjelovali su: Dubravka Oraić Tolić, Julijana Matanović, Dragutin Rosandić, Jasna Horvat, Sanja Pilić, Nada Mihelčić i brojni drugi ugledni književnici i znanstvenici. Prosudbeno povjerenstvo čine: idejna začetnica projekta i predsjednica Povjerenstva za odabir radova Olga Jambrec, prof., urednica Zbornika radova Jasminka Salamon, prof., dugogodišnja suradnica u Nakladi Ljevak dr. sc. Nives Tomašević te direktorica Naklade Ljevak Ivana Ljevak Lebeda, dipl. ecc. Povjerenstvo svake godine ima težak zadatak – odabrati najbolje radove učenika iz svih hrvatskih županija. Originalni i dosad neobjavljeni radovi, pisani hrvatskim književnim jezikom ili nestandardnim dijalektom, prikupljaju se i odabiru za završni krug. Nakon zatvaranja Natječaja, Naklada Ljevak i Povjerenstvo za odabir najsupješnijih radova odabiru najuspješnije u kategorijama za prvo, drugo i treće mjesto te po jedan rad koji u svakoj županiji svojom kvalitetom zaslužuje posebnu pohvalu.

 

Drago nam je da učenici već 14. godinu zaredom unose u radove svoje misli, osjećaje, ideje, nadanja i maštanja. Zbornik je iznimno bogat i raznolik jer obuhvaća literarne radove iz Istre, iz Primorja, s dalmatinskih otoka, slavonskih polja, dubrovačkih zidina, iz Zagorja, Međimurja, Gorskoga kotara i mnogih drugih hrvatskih predjela. Učenici su i ove godine podijelili dojmove s putovanja, izleta, pisali su o gradovima u kojima žive i o svojim najmilijima s kojima žive. Njihove su riječi izvorne, a posebno pohvaljujemo učenike i učenice koji su pisali nestandardnim, zavičajnim dijalektom.

 

Rezultati će biti objavljeni na svečanoj dodjeli nagrada 10. listopada 2019. godine.