Dobitnici Diplome Časne liste IBBY-ja 2020. godine

 

Još jednom su se hrvatski autori našli u društvu najboljih svjetskih pisaca, ilustratora i prevoditelja na Časnoj listi IBBY-ja za 2020.!

 

Časna lista IBBY-ja (IBBY Honour List) bijenalna je selekcija suvremene produkcije najboljih knjiga za djecu i mlade u 81 zemlji članici IBBY-ja.

 


Hrvatski centar za dječju knjigu kao Hrvatska sekcija IBBY-ja od 1996. godine redovito nominira hrvatske knjige i autore u tri kategorije: pisac, ilustrator i prevoditelj.

 


Diplome autorima i njihovim nakladnicima svečano se dodjeljuju na Međunarodnom kongresu IBBY-ja koji je ove godine zbog pandemije koronavirusa odgođen za 2021. godinu, a trebao bi se održati u Moskvi.

 

 

Nakon kongresa Katalog Časne liste obično se izlaže na međunarodnim sajmovima, kongresima i izložbama i služi kao preporuka za čitanje, prevođenje i objavljivanje.


 
Hrvatski autori dobitnici Diplome Časne liste IBBY-ja za 2020. godine su:

 

- spisateljica Jasminka Tihi-Stepanić za knjigu "Ljeto na jezeru Čiču" u izdanju Naklade Ljevak, Zagreb, 2018.


- ilustrator Tomislav Zlatić za knjigu "Moj tata se smanjuje" Eme Pongrašić u izdanju Kreativne mreže i Knjige u centru, Zagreb, 2018.


- prevoditelj Marko Kovačić za prvi dio trilogije "Knjiga o prahu: Divlja ljepotica" Phillipa Pullmana u izdanju Lumen izdavaštva, Zagreb, 2018.

 

 

Od srca čestitamo Jasminki Tihi-Stepanić i ostalim autorima koji su postali dijelom Časne liste!

 

 

Više o IBBY-ju i Katalogu Časne liste saznajte na sljedećim poveznicama:

 

https://www.ibby.org/news-calendar/latest-news

 

https://www.ibby.org/fileadmin/user_upload/HL_2020.pdf