IZDANJE NAKLADE LJEVAK U KATALOGU WHITE RAVENS ZA 2020.

 

Objavljen je ugledni godišnji katalog preporuka knjiga iz područja svjetske književnosti za djecu i mlade "White Ravens" za 2020. godinu, koji inače izrađuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu.

 

U ovogodišnji katalog najboljih knjiga za djecu i mlade uvrštena su i dva hrvatska izdanja:

zbirka kratkih tekstova za djecu Daniila Harmsa "Sedam mačaka" i roman za mlade "Ljeto na jezeru Čiču" Jasminke Tihi-Stepanić.

 

Roman "Ljeto na jezeru Čiču" Jasminke Tihi-Stepanić objavila je 2018. Naklada Ljevak.

Roman je od trenutka objavljivanja postigao veliki uspjeh i među čitateljskom publikom i među kritikom. Nagrađen je Nagradom "Grigor Vitez" za najbolji roman za mlade u 2018. i Nagradom "Mato Lovrak" za najbolji dječji roman.

Jasminka Tihi-Stepanić u svojim se romanima i pričama inače bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koji pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove kojima često nisu dorasli. 

 

Svake godine stručnjaci u Međunarodnoj dječjoj knjižnici u Münchenu odabiru knjige za djecu i mlade koje smatraju osobito vrijednima pažnje. Ovo posebno priznanje dodjeljuje se knjigama od međunarodnog interesa koje zaslužuju širu recepciju zbog aktualnih i važnih tema ili inovativnog umjetničkog stila i dizajna. Izabrane knjige postaju dijelom izložbe koja tradicionalno sudjeluje na Sajmu dječje knjige u Bologni.

 

Ovogodišnji katalog "White Ravens" sadrži 200 naslova na 36 jezika iz ukupno 56 zemalja.

 

U katalogu možete pročitati 200 kratkih recenzija zastupljenih djela, a katalog vam je dostupan na sljedećoj poveznici:

 

https://www.ijb.de/en/publications/single/the-white-ravens-2020